Dostupni linkovi

Vekarić: Javnost neće znati kada će Mladić u Hag


Pritvorska jedinica u Sheveningenu
Pritvorska jedinica u Sheveningenu
Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je u subotu uveče da se datum izručenja haškog optuženika za genocid i ratne zločine Ratka Mladića Haškom tribunalu neće znati zbog bezbednosnih rizika.

Vekarić je u izjavi za agenciju Beta naveo da novinari i javnost neće biti upoznati sa vremenom kada će Mladić krenuti u Tribunal.

"Datum izručenja se neće znati jer postoje bezbednosni rizici", rekao je Vekarić.

"Mladić može podneti žalbu na izručenje do ponedeljka kada ističe rok, ako to uradi poštom onda moramo da sačekamo još nekoliko dana. Sudsko veće može zasedati naredni dan ili tri dana od isticanja roka (za slučaj da je žalba poslata poštom)", kazao je Vekarić.

Turski sudija Mehmet Gunej, vršilac dužnosti predsednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, naveo je da će Mladić izručen posle lekarskih, administrativnih i finansijskih procedura vezanih za njegovo prebacivanje u Hag, prenosi turska agencija Anadolija.

Prema njegovim rečima "suđenje Mladiću bi trebalo da traje između godinu i po i dve godine", u zavisnosti od eventualnog kašnjenja u prenosu dokumenata i od iznošenja dokaza.

Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine donelo je u petak nakon saslušanja odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Haškom tribunalu. Vekarić je tada rekao da bi on mogao biti izručen najkasnije za sedam dana.

Mladićev advokat Miloš Šaljić posle saslušanja je izjavio da će se u ponedeljak žaliti na tu odluku, što je potvrdio i u nedelju dodavši da će žalbu poslati poštom, kao i da će poslati zahtev za formiranje nezavisne lekarske komisije koja bi pregledala Mladića.

On je u petak naveo da je njegov branjenik odbio da govori u prilog svoje odbrane, odnosno da se brani od optužbi Haškog tribunala, kao i to da njegov klijent nije u stanju da prati suđenje.

"Sudija nam je rekao da su lekari utvrdili da je sposoban da prati suđenje, ali ja mislim da nije. On priča nepovezano i tražićemo nezavisno lekarsko mišljenje", kazao je Šaljić.

Prema Šaljićevim rečima, Mladić se nalazi u teškom psihičkom stanju, a to je ponovio i posle posete svom klijentu u nedelju da je "situacija alarmantna" i da je neophodno da se on leči u zdravstvenoj ustanovi.

Šaljić je u petak novinarima ispred Specijalnog suda rekao da njegov branjenik zahteva da ga ne pregledaju zatvorski lekari, a da je među onima na čiji bi pregled pristao i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.
Darko Mladić ispred Specijalnog suda, 29. maj 2011.

Đukić-Dejanović, inače profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, u subotu je saopštila da je "obavila pregled haškog optuženika Ratka Mladića" ali da o tome ne može da iznosi detalje.

Sudski lekar zaključio je da je Mladić sposoban da pristupi sudu i da prati tok suđenja i da njegovo zdravstveno stanje ne zahteva bolničko lečenje, izjavio je u nedelju njegov sin Darko Mladić, koji je novinarima ispred Specijanog suda pročitao zaključak lekara.

"Međutim, pregledom je dijagnostikovan psiho-organski sindrom, što znači gubitak spoznajne sposobnosti i sposobnosti pamćenja, a što je suprotno sa zaključkom izvedenim iz dijagnoze," rekao je Darko Mladić.

Vukčević: Nazdraviću s Karlom del Ponte

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da će uskoro nazdraviti s bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte, pošto su dva glavna haška begunca sada u rukama pravde, preneo je u subotu Frans pres.

Dve boce vina "kaberne sovinjon" već nekoliko godina se nalaze u kancelariji tužioca i poklon su Karle del Ponte.
Ćelija u Specijalnom sudu koja je slična onoj u kojoj se trenutno nalazi Ratko Mladić
Ona i Vukčević su obećali jedno drugom da će otvoriti boce kada budu uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

"Sada možemo da nazdravimo pravdi", rekao je Vukčević agenciji Frans pres.

U međuvremenu, iz sveta i dalje stižu pohvale za hapšenje haškog begunca.

Savet bezbednosti UN pozdravio je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i čestitao srpskim vlastima na toj akciji, objavljeno je na sajtu svetske organizacije.

Članice SB UN čestitale su srpskim vlastima na hapšenju Mladića, kojim je, kako se navodi, "jasno pokazana saradnja Vlade Srbije sa Međunarodnim sudom u Hagu".

Hapšenje i prebacivanje Ratka Mladića "pomoći će u pomirenju zemalja Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi", zaključio je SB UN.

U nedelju u 19 časova počeo je miting Srpske radikalne stranke zbog hapšenja Mladića.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović kazao je da je policija preduzela sve neophodne mere kako bi protestni skup protekao u miru i bez incidenata.

Nakon 16 godina skrivanja bivši vojni lider bosanskih Srba, optužen pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine u BiH, uhapšen je u četvrtak, 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina i od tada se nalazi u pritvoru Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Hapšenje Mladića u svetskoj štampi

Hapšenje Mladića u svetskoj štampi

Način kako se Ratko Mladić skrivao i izbegavao pravdu tokom protkelih 16 godina dominantna je tema svetskih listova.

Mnogi od njih postavljaju pitanje zašto je do hapsenja došlo upravo sada.

Britanski Independent u komentaru Marcusa Tannera tvrdi da je Srbija istovremeno pokazala svoje najbolje i najgore lice.

Tvrdokorni nacionalisti lojalni idejama Slobodana Miloševića ostaju moćni čak i u današnjoj modernoj, demokratskoj Srbiji. Bez obzira na najrazličitije talase reformi i promena u bezbednosnim službama, oni i dalje čvrsto opstaju u redovima policije, tajnih službi i vojske - a imaju i stalni bastion u uticajnoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je prema ispitivanjima javnog mnenja konstantno je ocenjivana kao institucija kojoj se u Srbiji "najviše veruje", piše Tanner.

Peter Beaumont iz Guardiana navodi, među ostalim, da je Mladić, koji je odbio da prizna Haški tribunal, takođe porekao da je ubica i dodao da svi Srbi treba da nose zajednički teret krivice, jer su glasali za Slobodana Miloševića, arhitektu balkanskih ratova.


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG