Dostupni linkovi

Veber: NATO poziv Crnoj Gori u decembru prilično je siguran


Bodo Veber
Bodo Veber

Politički analitičar iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Bodo Veber u intervjuu za naš radio govori o šansama Crne Gore za dobijanje pozivnice za NATO u decembru. On pojašnjava kolika je težina informacija uglednog njemačkog lista Die Welt koji je nedavno ustvrdio da je pozivnica gotova stvar. Veber u razgovoru za RSE analizira i poziciju Francuske, kao i mogući uticaj Rusije koja je iskazala otvoreno protivljenje crnogorskom atlantskom putu.

RSE: Prema pisanju uglednog njemačkog lista Die Welt Crna Gora će sigurno dobiti pozivnicu za pristupanje NATO-u. List se poziva na izvore u Alijansi, koliku težinu po Vama ima ta informacija?

Veber: Pa vidite, prilično je neobično uopšte da se Die Welt bavi Balkanom, ali to mi je drago s obzirom na temu. Mislim da jedan izvor nikad ranije dovoljan da se povjeruje u informaciju, ali pošto ta informacija stiže iz više izvora onda je prilično sigurno da će Crna Gora dobiti taj poziv. Po nama, Crna Gora je još prošle godine trebalo da dobije makar uslovni poziv, s obzirom na strateški interes Alijanse u regiji u cijelom političkom kontekstu. Ali pošto je tada bilo tijesno i pošto nije baš objašnjeno dosljedno zašto do toga nije došlo prošle godine, mislim da će doći ove godine.

RSE: Do sada se odnos Francuske prema pozivu Crnoj Gori pominjao kao upitan. Kako mogu poslednja dešavanja uticati na odluku zemalja članica, uključujući i Francusku?

Veber: Pa vidite Francuska pozicija je u nekim pitanjima koja se tiču regije i sigurnosnih pitanja pomalo čudna. Pošto prošle godine, prema mojim saznanjima, nije bila presudna pozicija Francuske nego to što je Njemačka bila neodlučna, a SAD su bile protiv da Crna Gora dobije poziv, mislim da će i ove godine pozicija Njemačke i SAD biti presudna.

RSE: A koliko misite da su poslednja dešavanja uticala na težinu stava Francuske oko čitave priče?

Veber: Pa to je posebno pitanje. Ako mene pitate pozicija Francuske, tu bismo mogli uvrstiti i poziciju Njemačke. Ako govorimo o poslednjim terorističkim napadima u Francuskoj i ublažavanju pozicije Zapada prema Rusiji, što jeste veliki problem u cjelini kada se gleda položaj Rusije na Balkanu. I recimo umiješanost u nemire, proteste u Crnoj Gori, do podrške Republici Srpskoj, dosljednoj već nekoliko godina. Sve do protivljenja Dume NATO članstvu Crne Gore. To bi mogla biti smetnja, ali vjerujem da nije kada je u pitanju pozicija SAD i Njemačke prema NATO članstvu Crne Gore.

RSE: Ajde da se vratimo malo na Rusiju. Ruska Duma je usvojila izjavu kojom se protivi širenju NATO-a na Crnu Goru. Kako i koliko taj stav može uticati na donošenje odluke?

Veber: Mislim da je to najjasnije i najdirektniije izražavanje protivljenja, koje je uvijek bilo tu. Makar su maske pale, ako su ikad postojale. Mislim da to neće biti odlučujuće. SAD su postavile neke uslove reformske prošle godine, uslove nižeg ranga. Nije u tom kontekstu bilo upitno da li su SAD za članstvo Crne Gore, to je bilo više bilo pitanje vremena. Tako da ovo nikako ne može promjeniti to.

Na drugoj strani, potpuno je jasno da Njemačka unatoč svim znakovima koje ja smatram problematičnim, nekom promjenom kursa prema Rusiji, što se neće odnositi na političku poziciju u vezi Ukrajine, znači da neće doći do ukidanja sankcija nego zbog produžetka sankcija protiv Rusije zbog politike u Ukrajini. Vjerujem da SAD i Njemačka neće promijeniti svoj odnos prema članstvu Crne Gore u NATO-u zbog neke potrebe koju oni vide u saradnji sa Rusijom na Bliskom istoku.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG