Dostupni linkovi

Vatra sa Tare se širi ka BiH


Gašenje požara na Tari, snimak iz videa RTS-a
Gašenje požara na Tari, snimak iz videa RTS-a
Na Tari u petak ujutro vatra koja je zahvatila više lokacija, pretežno sa borovom šumom, i dalje gori, a dodatne teškoće stvara magla koja onemogućava dejstvo aviona za gašenje požara. Požar se širi ka Bosni i Hercegovini.

Iako se tokom noći nije širio, još nije stavljen pod kontrolu, rekao je načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić, i dodao da su lokalizovane vatrene stihije u Kremnama i kod Čačka.

"Vatra se samo primirila, ali još nije pod kontrolom. U večernjim satima zbog pada temperature dođe do zatišja, a do pojačanja požara obično dođe u popodnevnim satima", rekao je Marić.

Iako je požar kod sela Kremna lokalizovan, vatra se i dalje širi ka obroncima Tare prema Kaluđerskim barama. O tome kakva je situacija u razgovoru sa Novkom Ilić govori Mirjana Ružić, čiji roditelji su pretrpeli veliku štetu.

"Strašno kao u filmu. Mi smo pokušavali da to gasimo. Međutim vetar je toliko bio jak da mi ništa nismo mogli da uradimo. Izgorela su sena, izgorela je štala, kuću smo spasili", priča Ružić.



Na terenu su preventivno prisutni pripadnici vatrogasnih spasilačkih jedinica i vojske. Pored aviona i helikoptera, u petak će biti angažovana i poljoprivredna avijacija na gašenju požara na Tari.

"Danas u toku dana, pored jednog helikoptera MUP-a za gašenje, helikoptera Ruske federacije i dva aviona Ruske federacije, u gašenju će učestvovati i tri aviona poljoprivredne avijacije i JAT-a i jedan vojni helikopter, a nešto oko 18 časova se očekuje sletanje još jednog aviona Berijev i helikoptera MIG 26 iz Rusije. Helikopter se očekuje najverovatnije u nedelju", rekao je Marić.

Inače, u gašenju vatre povređena su tri pripadnika MUP-a. U Srbiji su pored Tare, aktivni su požari na teritoriji Prokuplja, Leskovca i Vranja, dok su požari u Kremnama i kod Čačka lokalizovani.

Širenje vatrene stihije sa požarišta sa Tare, koja je tokom noći probila protivpožarne prepreke na graničnoj liniji sa BiH između brda Stolac i Bunar, te počela da napreduje prema selu Veletovu, zaustavljeno je u petak ujutro, rekao je direktor Šumskog gazdinstva "Panos" Višegrad Milan Cvijetić.

"Srećom, vatra nije zahvatila područje sela Stolac koje deli granična linija između Srbije i BiH, tako da smo sve snage usmerili na požarište kod Bunara", precizirao je Cvijetić.

U Višegradu je otežano disanje zbog prevelike količine ugljen dioksida u vazduhu, a situacija na požarištima u BiH je i dalje teška, posebno što će u petak samo jedan helikopter Oružanih snaga BiH (OSBiH) gasiti požare.

"Posebno otežava činjenica da ćemo u toku dana imati delovanje samo jednog helikoptera OSBiH usled potrebe za redovnim pregledom koji je kratkotrajan, ali danas jedan helikopter mora biti prizemljen, od dva koja su nam na raspolaganju za gašenje požara", kazao je Feni pomoćnik ministra bezbednosti BiH za zaštitu i spasavanje Samir Agić dodajući da će taj helikopter delovati samo na području opštine Trebinje.

(FOTOGALERIJA: Regionom bukte požari)
XS
SM
MD
LG