Dostupni linkovi

Vaterpolo: Srbija treći put uzastopno prvak Evrope


Reprezentativac Srbije Milan Aleksić slavi posle pobede Srbije nad selekcijom Crne Gore na EP u Beogradu, 23. januar 2016.
Reprezentativac Srbije Milan Aleksić slavi posle pobede Srbije nad selekcijom Crne Gore na EP u Beogradu, 23. januar 2016.

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je u subotu uveče, treći put uzastopno titulu prvaka Starog kontinenta, pošto je u Beogradskoj areni u finalu Evropskog prvenstva (EP) pobedila Crnu Goru sa 10:8 (1:3, 2:1, 3:2, 4:2).

Po dva gola u ekipi Srbije postigli su Andrija Prlainović, Miloš Ćuk i Milan Aleksić.

U ekipi Crne Gore Nikola Janović, Darko Brguljan i Aleksandar Radović postigli su po dva gola.

Crna Gora je vodila većim delom utakmice, a prvo vodjstvo Srbija je stekla u četvrtoj četvrtini golom Miloša Ćuka za 7:6, a zatim je povela i sa 9:6.

Utakmica je odigrana pred 16.000 gledalaca u Beogradskoj areni, a više stotina ljudi gledalo je meč na video-bimu ispred Skupštine grada.

Ranije su vaterpolisti Mađarske osvojili bronzanu medalju na EP u Beogradu. Mađari su u meču za treće mjesto u subotu savladali Grčku sa 13:10 (4:2, 4:2, 2:1, 3:5).

Izviždana himna Crne Gore

Pre početka utakmice deo publike je zviždao himni Crne Gore, dok je srpska himna propraćena horskim pevanjem i gromoglasnim aplauzom.

Crna Gora je bolje počela utakmicu. Nakon što se Draško Brguljan izborio za prvi napad gostiju, usledilo je isključenje Dušana Mandića, a to je iskoristio Nikola Vukčevič i pogodio za vođstvo Crne Gore.

Na drugoj strani Srbije nije uspela iskoristi igrača više, da bi Crna Gora realizovala i drugi napad, a ovaj put je Branislava Mitrovića snažnim udarcem sa distance savladao Aleksandar Ivović.

Ekipa Dejana Savića do prvog gola je došla tek posle tri i po minuta igre, a strelac je bio Milan Aleksić, koji je u poslednjoj sekundi napada sa oko sedam metara savladao izuzetno raspoloženog Miloša Šćepanovića.

Ipak, Crna Gora je već u narednom napadu ponovo sa igračem više u bazenu stekla dva gola prednosti posle dobre akcije za Nikolu Janovića.

Velika borba u bazenu i rezultatska neizvesnost viđena je i u nastavku susreta. Draško Brguljan je dvaput u finišu deonice savladao Mitrovića, dok su na drugoj strani bili precizni Filipović i Prlainović.

Vaterpolisti Srbije su potpuno dominirali celim Evropskim prvenstvom, ostvarili su svih sedam pobeda, dok je Crna Gora ostvarila pet pobeda, remi i poraz u finalu.

Filipović: Pobedilo srce i duša Srbije

Vaterpolista Srbije Filip Filipović ocenio je da je u subotu uveče u finalu EP-a, u utakmici protiv Crne Gore, "pobedilo srce i duša Srbije".

"Srušili smo rekorde. Treba napomenuti da ovo nije najbolja partija naše reprezentacije, ali sa ovakvom publikom nismo mogli da izgubimo. Pobedilo je srce i duša Srbije", rekao je Filipović posle utakmice za RTS.

Kapiten Srbije Živko Gocić rekao je da je njegov tim uz veliku borbu, ali i zahvaljujući podršci publike, osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

"Utakmica je bila mnogo teška, ne toliko fizički koliko psihički. Teško je igrati u ovakvom ambijentu, nismo navikli na ovakvu atmosferu. Svi su došli zbog nas i pomogli nam da dodjemo do zlata. Prikazali smo veliku borbu i došli do trećeg zlata", istakao je Gocić.

Izvor: BETA

XS
SM
MD
LG