Dostupni linkovi

Šapić: Biće atomski vaterpolo


Vaterpolisti Srbije proslavljaju pobedu nad Italijom
Vaterpolisti Srbije proslavljaju pobedu nad Italijom

U finalu Olimpijskih igara videćemo atomski vaterpolo, kaže za RSE Aleksandar Šapić, proslavljeni bivši reprezentativac Srbije u vaterpolu.

Dok akteri velikog finala između Srbije i Hrvatske obećavaju spektakl, javnost regiona ovaj susret, koji mediji nazivaju “balkanskim klasikom”, očekuje sa velikim nestrpljenjem.

Biće to sigurno vrhunski, atomski vaterpolo, jer do finala Olimpijskih igara svakako dolaze samo vrhunske ekipe. Sportsko pravilo je da se u borbi za zlato uvek daju šanse pola-pola. U pitanju je jedna utakmica, najveće moguće takmičenje, tako da je neizvesnost zagarantovana”, prokomentarisao je Šapić.

Reprezentacija Srbije u polufinalu je pobedila Italiju 10:8, dok je Hrvatska bila bolja od Crne Gore 12:8. Nakon dobrih igara, optimizam stiže sa obe strane, a Beograđani za RSE kažu da jedva čekaju finalni okršaj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link

U vaterpolo finalu, koje je u Riju na programu u subotu od 22.50, Hrvatska će brani titulu osvojenu pre četiri godine na Olimpijadi u Londonu, dok se Srbija bori za jedini trofej koji joj nedostaje.

Kapiten Srbije Živko Gocić najavio je da će srpski reprezentativci dati sve od sebe.

"Videćemo za šta će to biti dovoljno. Hrvatska je fantastična ekipa i mislim da će biti pravi vaterpolo spektakl. Nadam se da ćemo smoći snage da odigramo još jednu utakmicu na visokom nivou i da će to biti dovoljno za pobedu. Nikad se ne zna, finale je uvek otvoreno”, rekao je Gocić.

Vaterpolo u Riju, ilustrativna fotografija
Vaterpolo u Riju, ilustrativna fotografija

Da će u meču odluke za zlato igrati dve ponajbolje ekipe činjenice pokazuju kristalno jasno: Srbija je aktuelni svetski i evropski prvak, dok je Hrvatska nosilac titule olimpijskog šampiona.

“Rezultati koje je Srbija ostvarila u poslednje četiri godine dovoljno govore o kakvoj ekipi se radi. Do ove Olimpijade imala je niz od četrdeset pobeda na velikim takmičenjima bez poraza. Jasno je koliko je Srbija dominantna i koliko kvalitetom odskače od ostalih. Što se tiče Hrvatske, varirali su dosta u poslednjih par godina, ali su na ovom turniru došli do finala. Do finala slučajno ne može niko da stigne”, kaže Aleksandar Šapić.

Velika očekivanja i strepnje obe strane, tako karakteristične pred susrete reprezentacija nastalih iz bivše Jugoslavije, svojom izjavom nakon polufinala u Riju, u kom Crna Gora ni iz trećeg puta nije uspela da se domogne olimpijskog finala, podgrejao je crnogorski reprezentativac Draško Brguljan.

“Sada izgleda da je Hrvatska čudo, ali doći će im Srbija u finale i dobiće ih pet razlike,” rekao je razočarani Brguljan.

Ono što daje posebnu dimenziju ovom finalu je da su oba tima naslednici jugoslovenske škole vaterpola, da igrači jedne i druge ekipe zajedno igraju u najvećim svetskim klubovima, ali i da je ministar sporta Srbije doskorašnji vrhunski vaterpolista Vanja Udovičić, bivši igrač beogradskog Partizana i zagrebačke Mladosti. Kao pravna naslednica SFRJ, Srbija formalno ima upisana tri zlata koje je na Olimpijadama osvojila Jugoslavija, iz Meksika 1968, Los Anđelesa 84. i Seula 88, ali nijedan olimpijski trijumf nije ostvarila kao samostalna država.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapić

Da li će se to sada desiti, zaključuje Aleksandar Šapić, pitanje je od milion dolara.

“Ja samo želim da konačno bude malo sreće za naše momke, jer i ona je neophodna da donesu to toliko iščekivano olimpijsko zlato. Čekamo ga od raspada stare Jugoslavije, evo već 25 godina… Generacije pre njih nisu imale sreće, ili znanja, iskustva, mudrosti, čega god, i nadam se da će oni to sve uspeti da prevaziđu. I da će sada neosporan kvalitet koji imaju uspeti da pretoče u olimpijsko zlato.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG