Dostupni linkovi

Vandali ponovo skrnave spomenike


Uništeni spomenik Vuku Karadžiću
Uništeni spomenik Vuku Karadžiću

Posle serije skrnavljenja spomenika žrtvama fašističkog streljanja nedužnih civila i krađe gorionika večnog plamena u kragujevačkim Šumaricama, ovoga puta na udaru huligana našli su se Zavod za zaštitu spomenika u neposrednoj blizini najvećeg kragujevačkog stratišta i spomenik Vuku Karadžiću na Đačkom trgu u centu grada.

Na Zavodu za zaštitu spomenika iscrtani su kukasti krstovi, a Vukov spomenik išvrljan je grafitima.

Milan Grković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kaže za Radio Slobodna Evropa da su nasrtaji huligana na kulturno - istorijsko nasleđe sve učestaliji i da mladi svoje nezadovoljstvo i bunt iskazuju na potpuno pogrešan način.

”Mislim da je to u suštini potpuno nerazumevanje nasleđa i u suštini je u pitanju nepovoljna ekonomsko-materijalna situacija i nemaština. Uz to ide i nedovoljno obrazovanje i posvećenost kulturno – istorijskom nasleđu. Niko o tome i ne uči ni u školama o značaju svega toga. Ti ljudi koji su to uradili verovatno i neznaju šta je to kukasti krst, a možda ne znaju mnogo ni o Vuku Karadžiću”, kaže Grković.

Naš sagovornik kaže da je svest građana Srbije o kulturno istorijskom nasleđu na veoma niskom nivou i da oni više vole da žive u mitovima, što se prenosi i na mlađe generacije, koje izazivaju ovakve incidente.

Čišćenje spomenika
Čišćenje spomenika

”Nemaju odnos pijeteta prema spomeniku, prema kulturi i tradiciji. Svest građana o kulturnom nasleđu i tradiciji je na veoma niskom nivou. Više volimo neke mitove i da živimo u nekim iluzijama, ali u suštini ealnost nas demantuje. Sve ono što navodno volimo i hvalimo i treba da čuvamo poput naše tradicije, mi je svakodnevno uništavamo”, kaže Grković.

Spomenik Vuku Karadžiću je i ranije bio na meti vandala, a sredinom marta ove godine, u okviru velike akcije čišćenja kulturno - istorijskih spomenika u gradovima Srbije, je očišćen, ali očigledno ne zadugo.

Zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika su pokušali sami da obrišu kukaste krstove, ali nisu uspeli, pa je čišćenje oba oskrnavljena objekta povereno stručnim ekipama.

XS
SM
MD
LG