Dostupni linkovi

Valjevo: Bez političke funkcije zbog lajka na Fejsbuku


Poruka mi je bila simpatična: Slaven Batočanin
Poruka mi je bila simpatična: Slaven Batočanin

Potpredsednik Gradskog odbora Socijademokratske partije (SDPS) vicepremijera Srbije Rasima Ljajića u Valjevu Slaven Batočanin smenjen je zbog objava i lajkova na društvenim mrežama.

Neposredan povod za reagovanje Batočanina na Fejsbuku (Facebook) bilo je bezuspešno čekanje da ga primi gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović iz Srpske napredne stranke (SNS), partije srpskog premijera Aleksandra Vučića, sa kojima su Ljajićeve socijaldemorkate u savezu.

Jedan od povoda za smenu po rečima Batočanina bilo je i to što je pre desetak dana na Fejsbuku lajkovao poruku koja je glasila: "Nemojte kriviti sebe što odlazite u inostranstvo, nego one zbog kojih ste otišli".

"Poruka mi je bila simpatična, nisam ni gledao ko ju je objavio. Tek kada je meni iz stranke stigla poruka da to obrišem, video sam da je taj post objavio Srpski pokret Dveri. Stojim iza svoga postupka, narod odlazi u inostranstvo poslednjih 50 godina, uostalom kao i sada", rekao je Batočanin.

Pošto je deset dana čekao na prijem kod gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića povodom predstojećeg festivala "Duvan čvaraka", čiji je Batočanin idejni tvorac, revoltirano je preko Fejsbuka odgovorio zainteresovanima za termin održavanja Festivala da će odluka biti u ponedeljak i dodao "u gradu je sve ludak do ludaka".

"Mi kao koalicioni partneri sa SNS-om išli smo i na sve njihove mitinge. Tražili su po deset, 20 ljudi i mi smo te ljude uvek obezbeđivali. Ja sam finansirao sve te ljude, pravio sendviče, kupovao vodu... jabuke, kolače... a gradonačelnik ne može da me primi tri minuta. Tada sam iznerviran reagovao preko Fejsbuka i napisao da je u gradu 'sve ludak do ludaka'. Onda su reagovali iz moje stranke, tražili da se ja izbacim. Nezakonito, bez disciplinske komisije gradski odbor SDPS – a je doneo odluku da me smeni sa funkcije potpredsednika stranke, kao i da ne budem više član Gradskog odbora", objašnjava Batočanin i sam potvrđuje da više neće biti ni član stranke.

Valjevo
Valjevo


Batočanin kaže da su iz SDPS-a u Valjevu tražili od Skupštine grada i njegovu smenu sa mesta predsednika nadzornog odbora Turističke organizacije, a da je u stranku ušao da bi, kao što je to slučaj sa festivalom "Duvan čvaraka", realizovao još nekoliko zanimljivih projekata iz oblasti turizma.

Ne dopada mu se i to što su stranke postale zavodi za zapšljavanje.

Dragana Terzić, predsednica gradskog odbora SDPS-a u Valjevu potvrđuje da je sazvala članove odbora zbog istupanja Slavena Batočanina na Fejsbuku i da je od ukupno 30 članova sednici prisustvovalo 16, za smenu je glasalo 13, dok su tri člana bili suzdržani.

"Članovi odbora su bili mišljenja da je njegovo istupanje bilo neprimereno funkciji potpredsednika stranke. To nije prvi put da on komentariše slobodnije, a mi imamo strogo propisana pravila kako treba da se ponašaju članovi Socijal demokratske partije Srbije na društvenim mrežama. Slavenu nije prvi put skrenuta pažnja da vodi računa i da ne komentariše ni jednu partiju. Mi vodimo pomirljivu politiku. Ja sam opomenuta da moj potpredsednik pravi nedolične postupke i odluka je takva kakva jeste", kaže Terzićeva.

Slaven Batočanin, pak, stoji čvrsto iza stava da je Fejsbok njegova privatna stvar i da tamo nastupa pod svojim imenom i prezimenom, a ne pod imenom partije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG