Dostupni linkovi

Valentinovo u Crnoj Gori: Ljubav treba svakodnevno njegovati


Dan je zaljubljenih - 14. februar. Pitali smo građane kako obilježavaju ovaj dan, poklanjaju li nešto voljenoj osobi i da li slave Sv. Valentina?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
Direktan link


I dok je više onih koji slave Dan zaljubljenih ima, naravno, i drugačijih stavova. Pojedine dame smatraju da "muškarci treba u njih da budu zaljubljeni tokom cijele godine".

"Ne, ne slavim taj praznik. Gluposti. Izmišljaju praznike. Inače, ne volim te praznike - ni Osmi mart ni Dan zaljubljenih. Ako me muž cijeni samo tog dana, a ne cijele godine, ako mi ne poklanja stalno onda, zaista, nije potrebno da mi poklanja nešto ni za Dan žena ili Dan zaljubljenih", priča jedna učiteljica iz Nikšića.

Da se Sv. Valentin sve više slavi u Crnoj Gori možda je dobar pokazatelj i dobra praznična ponuda namjenskih aranžmana u hotelima i restoranima širom Crne Gore.

Ekskluzivni hoteli na crnogorskom primorju nude specijalne aranžmane sa romantičnom večerom i vikendom u dvoje za 140 eura, a bogata je ponuda i u restoranima sa tematskih programom koji uključuje romantičnu večeru.

Iako turistički radnici ocijenjuju da se više putuje za Dan žena, prvomajske ili uskršnje praznike Milan Koprivica predstavnik podgoričke turističke agencije "Galileo" kaže da, se u odnosu na ranije godine, sve više putuje i za Dan zaljubljenih.

"Pojedini građani, sa dubljim džepom, traže individualne aranžmane za evropske prijestonice ali i za Dubai i druge daleke destinacije, a posebno pripremljene avionske aranžmane za Dan zaljubljenihu agenciji 'Galileo' su rasprodali", kaže Koprivica, te dodaje:

"U našoj agenciji spremili smo dva kraća aranžmana, jedan od njih je avionsko putovanje Napulj - Sorento - Kapri - Kazerta koji traje tri dana i košta 300 eura. Ono što je mnogo prihvatljivije našim putnicima, jesu svakako jednodnevni izlet aranžmani, kao što je recimo, za Dan zaljubljenih odlazak do Dubrovnika i on staje nekih 20 eura po osobi. Za Napulj je već formirana grupa."

Trgovci u velikim kozmetičkim marketima i prodavnicama poklona navode da se više kupuje za Dan zaljubljenih i da se to osjeti na pazaru. Ipak, ističu da su dame svih generacija brojniji kupci.

"Pa, kupuju se većinom parfemi ili neki kompleti muški i ženski. Kupuju većinom žene, poklanjaju većinom žene, ima i muškaraca ali oni slabije. Slavi se Dan zaljubljenih ali mislim da se prethodnih par godina više slavilo, bar se više kupovalo. Vjerovatno je to zbog finansijske krize - zaljubljenost nije prestala ali je kriza došla. Kupci su svih godina ali ima i starih, starijih da se baš iznenadimo", priča prodavačica u jednom velikom kozmetičkom marketu.

Da ljubav ne zna za godine dokaz je i jedan srednjovječni bračni par koji je uoči Dana zaljubljenih šetao a supružnici su se držali za ruke. Poručili su da ljubav treba svakodnevno njegovati.

XS
SM
MD
LG