Dostupni linkovi

Festival 'Na pola puta', retko dobra priča


Sa 12. književnog festivala "Na pola puta", Užice, 2017.
Sa 12. književnog festivala "Na pola puta", Užice, 2017.

"Festival 'Na pola puta' u Užicu je jedinstvena prilika da se neko iz Sarajeva pojavi pred publikom iz susedne zemlje, da se poveže sa ljudima. Meni je ovo odlična šansa da govorim moju poeziju", rekao je u izjavi za RSE pesnik Almir Kolar Kijevski koji je u Užice stigao iz Sarajeva.

Pridružio se učesnicima 12. književnog festivala i tog onog u kom je, ali kao student, učestvovao pre sedam godina. Živa su mu sećanja.

"To mi se onda činilo kao nešto egzotično, kao incident koji se dogodio na pola puta između Sarajeva i Beograda. Sada je već to poprimilo razmere jedne kontinuirane dobre priče što je još uvek rijetkost na ovim prostorima", uveren je Kijevski.

Sada već tradicionalni festival ove godine okupio je deset mladih književnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Oni će četiri dana u okviru redovne nastave književnosti držati predavanja srednjoškolcima, a tokom večeri će čitati svoja dela i družiti se sa publikom.

Selvedin Avdić dolazi iz Zenice. Užičkim gimnazijalcima govoriće o značaju i lepoti čitanja.

"Fascniran sam koliko je djece. Nadam se da su oni zaista ovde okupljeni zbog knjige i to bi me zaista usrećilo i promijenilo neke predrasude. Ne moje, nego predrasude koje se neprestano pojavljuju u medijima da je knjiga izašla iz mode", ističe Avdić.

Avdić kaže, knjiga mora imati svrhu, a pisac društveni angažman.

"Vjerujem u društveni angažman pisca. Verujem da čak i pisci koji pokušavaju da pobjegnu iz ove stvarnosti takođe čine politički čin. Vjerujem da knjiga može da utiče na društvo. To me potiče. Prije nego što počnem da pišem ja uvijek razmišljam da li ta knjiga ima smisla, zašto uopšte da postoji moja knjiga", dodaje Selvedin Avdić.

Lamija Begagić nije prvi put na festivalu. Dolazi iz Sarajeva a govoriće o feminizmu.

"Sa koleginicama Marinom Veličković i Selmom Asotić pokretačice smo jednog jako zanimljivog feminističkog časopisa 'Furam feminizam'. Ovdje držimo predavanja o feminizmu srednjoškolcima, sutradan radionice za učenike osnovnih škola, isto o feminizmu, a u večernjem čitanju ja govorim o mom romanu 'U zoni' ", navodi Begagić.

Brojni srednjoškolci pohode festival
Brojni srednjoškolci pohode festival


U užičkoj književnoj republici borave i Marko Pogačar iz Splita, Branislav Dimitrijević, Dejan Ilić, Teofil Pančić i Ivan Janković iz Beograda, Amer Tikveša, Marina Veličković, Selma Asotić iz Sarajeva, a u ovaj grad doputovali su i srednjoškolci iz Zagreba, Rijeke, Jajca, Sarajeva i Novog Sada.

Najveća vrednost festivala je dolazak učenika iz regiona i njihovo interesovanje za knjigu, kaže Nenad Veličković, književnik i profesor iz Sarajeva. On je, zajedno sa užičkom profesorkom Ružicom Marjanović, jedan je od osnivača festivala.

"Najbolja stvar na ovom festivalu jeste to što dolaze djeca iz Rijeke, Zagreba, Sarajeva, Beograda... Ove godine je baš mnogo srednjoškolaca sa svih strana. Sami žele da dođu. Niko ih ne tjera. Raduju se polasku u Užicu i aktivno učestvuju u razgovorima o regionalnoj književnosti. Posebno mi je drago što su ovdje srednjoškolci iz Jajca", pojašnjava Veličković.

Festival traje do 27. aprila. Planirano je da u ponedeljak veče učenici iz Jajca održe svoje književno veče tokom kog će govoriti o književnom delu Nikole Šopa, po kome njihova škola nosi ime.

U utorak veče Marko Pogačar govoriće na temu književnost i promena. Sledećeg dana Teofil Pančić govori učenicima o važnosit medija, Nenad Veličković o angažovanoj umetnosti, a Amer Tikveša o pop rok poeziji, ili poeziji koja se peva.

Festiva zatvara beogradski profesor Branislav Dimitrijević predavanjem o vezi umetnosti i ideologije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG