Dostupni linkovi

IT sektor šansa za razvoj Srbije


Ballmer, CEO Microsofta u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Direktor Microsofta Stiv Balmer u poseti Beogradu

Da li će uskoro biti velikih investicija u IT sektor u Srbiji nije poznato ni nakon dolaska Stiva Balmera, direktora Microsofta, koji je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima državnog vrha i privrednicima.

Dok vlast veliku šansu vidi u toj industriji, pojedini ekonomisti smatraju da je Srbija još u “srednjem veku” kada je u pitanju IT.

“Sektor informacionih tehnologija predstavlja veliki potencijal za razvoj privrede u Srbiji, a vlada namerava da tu šansu iskoristi uz pomoć najvećih svetskih IT kompanija”, saopšteno je posle sastanka premijera Ivice Dačića i potpredsednika Aleksandra Vučića sa prvim čovekom vodeće američke kompanije za proizvodnju softvera.

Detalja o eventualnim konkretnim ugovorima i poslovima nema, sem ocene Stiva Balmera da su pred Microsoftom i Srbijom velike mogućnosti za dalju saradnju:

„Naša kompanija omogućava kvalitetno obavljanje različitih aktivnosti uz pomoć velikog broja uređaja i servisa koji su namenjeni stanovništvu i privredi iz celog sveta. Ta ista posvećenost odnosi se i na naše poslovanje u Srbiji gde sarađujemo stvaramo partnerstva i razvijamo nove tehnologije u okviru Microsoft razvojnog centra, čija rešenja koriste milioni ljudi širom sveta.”
Premijer Ivica Dačić prilikom susreta sa Stivom Balmerom
Premijer Ivica Dačić prilikom susreta sa Stivom Balmerom

Microsoft je 2005. godine u Beogradu otvorio jedini razvojni centar u jugoistočnoj Evropi, koji zapošljava 150 ljudi, a danas ima mrežu od 1.000 partnera širom zemlje.

Vojislav Gašić, urednik časopisa Connect i stručnjak za pitanja informacionih tehnologija, kaže za RSE da je dolazak Stiva Balmera važan, posebno ako se ta kompanija odluči da proširi razvojni centar.

“Velika investicija Microsofta mogla bi da bude ako bi se došlo do toga da se otvore novi projekti u okviru razvojnog centra i uposle novi ljudi. To bi bilo veoma značajno. Ne zaboravimo da Microsoft radi na mnogim aktuelnom poljima kao što su mobilni uređaji, dok je i dalje ubedljivo prvi na tržištu desktop računara i operativnih sistema. A ono najnovije na čemu se radi, što je verovatno podloga za buduće korišćenje kompjutera i mobilnih uređaja, je cloud computing”, naveo je Gašić.

Predstavnici vlasti u Beogradu, kako je najavljivano pred dolazak Stiva Balmera koji je na vodećoj poziciji u Microsoftu nasledio čuvenog osnivača Bila Gejtsa, toj kompaniji ponudili su dobre uslove za investiranje u Srbiji, a sve u okviru plana da privuku ulaganja vodećih svetskih firmi iz IT sektora.

Sačekati da ideje sazru

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, rekao je za RSE da je ideja dobra, ali i procenio da Srbija još nema uslove da dovede najveće kompanije iz sveta informacionih tehnologija.

“Mnogo bi bilo bolje da smo spremni da razgovaramo sa takvim kompanijama, da imamo ozbiljnu ponudu, a ne samo priču o spremnosti da sarađujemo. To svakako jeste najprofitabilnija oblast, ali činjenica je da je ona visokotehnologizirana. To su apsolutno poslednje reči tehnologije, ona se u IT-u zanavlja u periodima manjim od 18 meseci a mi to nismo ni počeli. Dakle, kada je u pitanju IT mi smo još u srednjem veku.”

Ono na čemu će Microsoft nastaviti da radi u Srbiji, kako predviđaju domaći stručnjaci, je razvoj razvoj novih tehnologija kroz Centar u Beogradu, primeni servisa za stanovništvo i privredu, povećanju stepena digitalne pismenosti i uvođenju najsavremenijih tehnologija u državnoj upravi – takozvanom “e-government”.

Vojislav Gašić smatra da je i to, iako nije na velika vrata, možda put ka velikim ulaganjima u IT sektoru.

“Vodeće IT kompanije zapravo su dosta prisutne u Srbiji. Otvaraju predstavništva i rade outsorce projekte za velike softverske firme. Daleko od toga da smo nepoznati kao softversko tržište. Dolazak Stiva Balmera svakako je veliki plus tako što će verovatno firme koje se premišljaju da dođu sada biti ohrabrene da se pojave na srpskom tržištu i otvore svoja predstavništva.”

IT industrija u Srbiji beleži za 200 odsto brži rast u odnosu na ostatak privrede, a kao aduti za investicije ističu se stručni kadrovi, dobra infrastruktura i strateški položaj.

Mahmud Bušatlija zaključuje da je prerano za prognoze šta će doneti poseta Stiva Balmera.

“Moramo da sačekamo neko vreme da ideje sazru kod njih. Posle ove posete biće im malo jasnije šta se ovde može uraditi. Ako zaista budu dobili priliku da rade u jeftinijim uslovima i sa dobrom radnom snagom onda može da se desi da naprave ponudu koja bi možda mogla da rezultira nekim ozbiljnijim poslom.”

Stiv Balmer (57), koji je u Srbiji dočekan na najvišem nivou, prema navodima lista Forbs 21. je najbogatiji biznismen na svetu sa bogatstvom od 18 milijardi dolara. Za direktora Microsofta imenovan je početkom 2000, a u avgustu ove godine najavio je da će se u narednih godinu dana povući sa funkcije u tom kompjuterskom gigantu.
XS
SM
MD
LG