Dostupni linkovi

Uz Međunarodni dan učitelja: U Stocu i dalje podijeljene škole


Stolac
Stolac
U svijetu se u petak bilježava Međunarodni dan učitelja. Negativan primjer školskog sustava imamo u Stocu, gradiću na jugoistoku Hercegovine, gdje su učenici i nastavnici razdvojeni po etničkoj pripadnosti. Iako je Općinski sud u Mostaru krajem travnja donio odluku da se do početka ove školske godine ta praksa ukine, općinske i kantonalne vlasti nisu provele pomenutu presudu.

U Stocu su i ovu školsku godinu djeca započela u odvojenim učionicama. U istoj zgradi egzistiraju Osnovna škola Stolac, koju pohađaju djeca hrvatske nacionalnosti, i Prva osnovna škola, koju pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti.

Djeca uče po različitim školskim programima, a viđaju se samo na na onim satima koji se podudaraju u isto vrijeme:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link


Na istom principu djeluju i dvije Srednje škole u Stocu. Nastavu djeca pohađaju u različitim smjenama:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link


Predstavnici rukovodstava osnovnih škola ističu kako je situacija u Stocu puno bolja nego u drugim gradovima koji imaju slične probleme.

„Sve rješavamo zajednički, koristimo fiskulturnu salu zajedno, obje naše škole i Srednjoškolski centar. Svi zajedno koristimo sportski teren. Što se tiče saradnje, bar jednom u sedmici se sastanemo, razmijenimo mišljenja, probleme – ako ih ima, a vjerujte – sve ih je manje i manje“, kaže Adem Haračić, direktor Prve osnovne škole Stolac.

Komisije i radne grupe, rješenja nema

O problemu 'Dvije škole pod jednim krovom' u Stocu mnogi ne žele razgovarati. Među njima je i općinski načelnik Stjepan Bošković, koji nije htio dati izjavu za naš radio.

Uz načelnika Boškovića, za provođenje presude, nadležno je i Ministarstvo obrazovanja HNK-a. Resorni ministar Zlatko Hadžiomerović kaže da se na provedbi presude radi, ali da konačne rezultate ne treba očekivati tako brzo.

„Da bismo došli do konačnog rješenja presude, Vlada je na prijedlog Ministarstva formirala jednu radnu grupu koju sačinjavaju predstavnici Ministarstva, direktori pedagoških zavoda odnosno zavoda za školstvo, uz asistenciju predsjednika aktiva direktora, sindikata, uz saradnju OSCE-a, Vijeća Evrope, OHR-a, da pokušamo naći zajednički model, odnosno napraviti Mapu puta za rješavanje ovog problema. Upravo sam maloprije razgovarao s ambasadoricom Kraljevine Norveške da nam pomognu u implementaciji posredstvom Nansen Dijalog Centra, koji imaju iskustva u tome, te da kroz seminare uvučemo u tu priču i roditelje, predsjednike školskih odbora, i da im ukažemo na potrebu rješavanja ovog problema. S obzirom da se ne može mijenjati pravni status škole u toku izvođenja nastave, mi ćemo zadati jedan rok, čime bi završetak te mape puta i početak implementacije trebao završiti s nastavnom, odnosno sa školskom godinom“, kaže Zlatko Hadžiomerović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

„Stalno se formiraju komisije, tzv. radne grupe, međutim, ne trebaju radne grupe za provedbu presude. Sud je, haj'mo reć', radna grupa. Sud je definisao šta treba učiniti. Nikakva naknadna pamet ne treba da se definiše šta je potrebno. Stvar je vrlo jednostavna: djeca moraju biti zajedno u školskim klupama. Nažalost, ako pratimo izjave nadležnih, pa i ministra obrazovanja u medijima, on doslovce govori da će, ako se i provede objedjedinjenje, ono biti tehničke prirode, da će se objediniti pravni subjekti, dakle – škole će biti jedan pravni subjekt, a da će djeca ponovno biti razdvojena, što je praktično nedopustivo“, smatra Nerin Dizdar, zastupnik u Skupštini HNK-a.

Za objedinjavanje školstva u Stocu zalažu se i mnoge nevladine organizacije. Njihovi predstavnici ističu da sadašnje vlasti svjesno odugovlače provedbu presude, te da im postojeće stanje odgovara.

„Definitivno – nema političke volje, jer osnivač Prve osnovne škole je Ministarstvo a ne Općina, jer – poznato je da su osnivači osnovnih škola općine. Očito je da nema koordinacije među tijelima i organima koji bi trebali provesti odluku, a očito je i to da ne postoji politička volja. Činjenica je još nešto – ovo je izborna godina i da mnogi žele ostvariti određene političke poene na ovim izborima“, kaže Amer Medar, Udruženje „Obnova građanskog povjerenja“ iz Stoca.

U Federaciji BiH postoje 34 škole koje funkcioniraju po principu 'Dvije škole pod jednim krovom' . U izvješću povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe, u Bosni i Hercegovini svaki šesti učenik ne želi sjesti u istu klupu s učenikom druge nacionalnosti. U procesu pridruživanja Europskoj uniji, Bosna i Hercegovina mora ukinuti ovakav sustav školovanja.
XS
SM
MD
LG