Dostupni linkovi

Uz Međunarodni dan: Ko koči slobodan pristup informacijama


Podgorica: Perfomans MANS-a ispred Poreske uprave
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Podgorica: Perfomans MANS-a ispred Poreske uprave

Dok uoči Međunarodnog dana prava na slobodan pristup informacijama relevantan dio nevladinog sektora ukazuje na poražavajuće rezultate, u državnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kažu da su zadovoljni primjenom inoviranog zakona iz ove oblasti.

"Stanje u oblasti prava na slobodan pristup informacijama je lošije nego što je bilo", ocjenjuju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora koja je, dan uoči Međunarodnog dana prava na slobodan pristup informacijama, u petak organizovala javnu promociju Zakona koji građanima omogućava da zahtijevaju i dobiju sve informacije od države koje nijesu povjerljive.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović kaže da za proslavu sjutrašnjeg datuma nema nikakvog razloga jer je Vlada u međuvremenu u ovoj oblasti učinila korak unazad.

"Umjesto da imamo veći i slobodniji pristup informacijama kako se više približavamo EU, naša vlada pravi korak nazad. Već ste čuli da su matični brojevi iz registara nekretnina, iz registara kompanija, izbrisani i da ti registri više nijesu javni nego tajni registri. Ono što je najveći problem jeste što se na taj način krije kako korupcija u državnim organima tako i organizovani kriminal. Međutim, krije se i korupcija unutar tih organa jer svi vi dobro znate koliko je bilo predmeta samo vezanih za katastar. Ono što je iznad svega, što mi se čini kao najveći problem, to su obični građani čija je pravna sigurnost ugrožena, obični preduzetnici koji više neće moći da znaju sa kim oni to posluju zato što neće moći da imaju pristup tim podacima", kaže Vanja Ćalović.

Za sedam mjeseci od kako je u primjeni novi zakon o slobodnom pristupu informacijama, Agencija je riješila preko 400 žalbi od čega je oko 10 odsto odbijeno. U Agenciji su zadovoljni govorom brojeva.

"Ovo sve na najbolji način pokazuje koliko savjet pridaje važnost i na koji način afirmiše pravo javnosti da zna", navodi član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović.

(FOTOGALERIJA: Podgorica: Perfomans MANS-a ispred Poreske uprave)

Za razliku od Agencije, građani koji žele da iskoriste pravo na slobodan pristup informacijama nijesu zadovoljni trenutnim stanjem.

"Ne možete dobiti informacije pogotovo od katastra. To je strašno, Ni od Uprave za nekretnine ne dobijam informacije. Od Ministarstva finansija, od stambene komisije nijesam mogla da dobijem, stala sam negdje na pola puta. Ne znam više kome da se obratim", kaže jedna Podgoričanka.

"Građanima nijesu dostupne informacije. Ja mislim i da se građani nedovoljno interesuju za svoja prava, negdje se i plaše da ih zahtijevaju", kaže nam jedan Podgoričanin.

Implementacija Zakona o slobodnom pristupu informacijama zabrinjavajuće je loša, a ministarstva objavljuju samo trećinu informacija što je inače njihova zakonska obaveza, ocijenjeno je u Centru za demokratsku tranziciju koji je tokom septembra sproveo monitoring poštovanja Zakona o SPI.

"Posebno zabrinjava to što ministarstva ne objavljuju ključne informacije o trošenju budžetskih sredstava. Samo 25 posto ministarstava objavljuje dokumenta u vezi sa javnim nabavkama", navodi Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju.

NVO MANS je prethodno organizovala i javnu akciju ispred centrale Poreske uprave u okviru koje je izveden mini-performans u kom su učestvovali aktivisti MANS-a koji su nosili maske sa likovima: premijera Mila Đukanovića, potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, direktora Poreske uprave Milana Lakićevića, "kontroverznih biznismena" Brana Mićunovića i Stanka Subotića Caneta i odbjeglog narko bosa Darka Šarića.
XS
SM
MD
LG