Dostupni linkovi

Uz dan sjećanja na Holokaust: Da se ne ponovi


Predsjednici Sabora, Republike i Vlade odaju počast žrtvama Holokausta, 27.1. 2014.
Predsjednici Sabora, Republike i Vlade odaju počast žrtvama Holokausta, 27.1. 2014.
U Hrvatskoj je desetu godinu zaredom obilježen Dan sjećanja na Holokaust. Kompletan državni vrh sudjelovao je na komemoraciji u Hrvatskom saboru, a potom je odao poštovanje žrtvama Holokausta uz instalaciju posvećenu žrtvama Jasenovca na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

„Iako nitko od nas rođenih nakon Drugog svjetskog rata ne snosi odgovornost za zločine počinjene u tom ratu, na svima nama leži strašna sjena Holokausta kao upozorenje i opomena svima koji nisu željeli vidjeti, zato da ne bi morali djelovati,“ poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na komemoraciji povodom Dana sjećanja na Holokaust u Hrvatskom saboru.

Iako je Kristalna noć već krajem tridesetih godina jasno najavila strahote Treblinke i drugih nacističkih logora smrti, reakcija iz svijeta je izostala, kazao je.

„Isto tako kao što su europske i uopće države svijeta zatvarale oči na krvava ratna zbivanja na području bivše Jugoslavije i tijekom Domovinskog rata, sve dok se na tlu Europe 1995. nije ponovio genocid, ovoga puta nad Bošnjacima u Srebrenici.“

Po ocjeni hrvatskog premijera Zorana Milanovića, Holokaust je najgori događaj u povijesti čovječanstva, to gori što su prije njega bile decenije kulturnog i tehnološkog napretka.

„I zato se toga uvijek treba sjećati. I zato se tome uvijek treba vraćati. I zato treba biti sposoban sagledati istinu i biti pošten i pravedan prema sebi, da bi se moglo biti takav prema drugima, i obrnuto. I svaka zajednica to mora učiniti kod sebe doma.“

On je zamjerio Katoličkoj crkvi što na komemoraciji u Saboru nije nazočio crkveni vrh, kao kod nekih drugih vjerskih zajednica, na što mu je iz Katoličke crkve odgovoreno da njegovo prozivanje nije primjereno mjestu i događaju, jer su biskupi na redovitom godišnjem zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, a da je o sudjelovanju prvog najvišeg dužnosnika bilo organizatoru na vrijeme javljeno.
Predsjednik Ivo Josipović polaže cvijeće
Predsjednik Ivo Josipović polaže cvijeće

„Na današnji dan moramo misliti o tome da se holokaust, rat i genocid više nikada ne ponove,“ poručio je u izjavi novinarima nakon saborske komemoracije hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

„Evo, svjedočimo da i danas širom svijeta postoje ratovi, da i danas postoje ljudi koji zagovaraju mržnju prema drugima, i koji su spremni i na najstrašnije čine kakav je i genocid. Isto tako, mi ovdje u Hrvatskoj moramo preispitati svoju povijest i osuditi ono što se događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, posebno u logoru Jasenovac koji je simbol stradanja, simbol Holokausta i stradanja Židova, Srba, Roma, ali i svih drugih uključivši Hrvate.“

Potom su polaganjem cvijeća i kamenčića za žrtve Holokausta i uz prigodni kadiš što ga je izmolio zagrebački rabin Lucijan Moše Prelević predsjednici države, Sabora i Vlade Josipović, Leko i Milanović odali poštovanje žrtvama Holokausta uz instalaciju posvećenu jasenovačkim žrtvama na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

„… Neka im duše budu sačuvane u vječnosti… Neka bi uspomena na njih bila blagoslov…“

Poštovanje žrtvama holokausta odao je i dvostruki hrvatski oskarovac i nekadašnji logoraš iz nacističkih logora smrti Branko Lustig.

„Bilo je isto ovako zima kao što je danas, i bio sam u Auschwitzu pred 72 godine. Neki su tamo ostali, neki su stradali, a ja sam nakon 72 godine još uvijek tu i – za one koje su obili – da metnemo ovaj spomen, kamenčić što je običaj kod Židova. Evo, metnut ću – za sve one koji su nestali. Ne samo u tom logoru, nego uopće.“
XS
SM
MD
LG