Dostupni linkovi

Usvojena Rezolucija o spremnosti Crne Gore za NATO


Poslanici u crnogorskom parlamentu usvoili su Rezoluciju o podršci integraciji Crne Gore u NATO. Nakon dvodnevne rasprave, od ukupno 79 prisutnih poslanika, za Rezoluciju je glasalo 50 poslanika vladajuće koalicije i dijela opozicije. Dvadesetšest poslanika opozicije, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i dijela nezavisnih poslanika su bili protiv. Tri poslanika su bili uzdržani.

Rezolucija o podršci integraciji Crne Gore u NATO predstavlja politički akt u kome se šalje poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti da je Crna Gora u potpunosti spremna za članstvo u Alijansi. Navodi značaj evroatlantskih integracija Crne Gore i potreba za proširivanjem društvenog konsenzusa u pogledu NATO integracija.

U Rezoluciji se kaže da se članstvom u NATO želi osigurati trajni mir, stabilnost i sigurnost za Crnu Goru u stabilnom regionalnom okruženju. Konstatuje se da članstvo u NATO predstavlja istorijsku šansu Crne Gore da se građanima i budućim generacijama obezbjedi sigurno i dostojno mjesto u porodici razvijenih i demokratskih naroda i država.

Protivnici NATO integracija su ustvrdili da u Crnoj Gori ne postoji dovoljna podrška za članstvo u NATO i insistiraju na održavanju referenduma o tom pitanju.

Tokom rasprave, od strane dijela opozicije ponavljane su optužbe na račun NATO alijanse zbog vojne intervencije 1999 godine, ali od strane predlagača ponovljeni su razlozi zbog kojih je do te vojne intervencije došlo. U fokusu su bili i ekonomski, finansijski i investicioni benefiti i perspektive od članstva u NATO.

Crna Gora do kraja godine očekuje poziv za članstvo u NATO i u toku je intezivna diplomatska aktivnost za ostvarenje tog cilju, ali i unutrašnja kampanja za jačanje podrške javnosti tom strateškom cilju.

XS
SM
MD
LG