Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije o Statutu Vojvodine


Ustavni sud
Ustavni sud
Skupština Vojvodine je na sednici usvojila Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine. Ova institucija njome traži da republički organi poštuju propise u vezi sa nadležnostima i finansiranjem pokrajine. Završetak burne sednice međutim ne znači i završetak priče o Vojvodini. Naime, Ustavni sud Srbije u utorak počinje javnu raspravu o ustavnosti Statuta pokrajine.

Ko je kriv za ekonomsku propast pokrajine od kada je nastala autonomija Vojvodine i treba li pokrajinska Vlada da podnese ostavku – ovo su bila glavna pitanja postavljana na sednici Skupštine Vojvodine na kojoj je posle više od osam sati rasprave doneta Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. Ovaj dokument je poslužio kao povod da opozicija početkom aprila organizuje protest u Novom Sadu na kom su tvrdili da je u pitanju separatizam. Političke akcije, međutim, nisu se završile samo na tome. Oni su predali i zahtev za smenu vlasti sa 160 hiljada potpisa. Igor Mirović, šef pokrajinskog odbora Srpske napredne stranke objasnio je da je glavni razlog, zbog kojeg traže smenu vlasti u pokrajini, loš ekonomski položaj Vojvodine.

„Oni se pre svega tiču lošeg ekonomskog i socijalnog položaja u kojem se Vojvodina nalazi, zatim nedostatak okvira za funkcionisanje organa pokrajine u skladu sa Ustavom, takođe i gubitak legitimiteta iskazan na izborima koji su se organizovali od maja 2012. do danas, a posebno, kap koja je prelila čašu je Deklaracija“, rekao je Mirović.

Savetnica pokrajinskog premijera, Aleksandra Jerkov tvrdi da je deo predatih potpisa falsifikovan i da su zloupotrebljeni lični podaci građana.

„Ono što smo imali da vidimo govori o jednoj neverovatnoj zloupotrebi ličnih podataka stanovnika opština i gradova u Vojvodini. I to je ta velika i uspešna peticija koja treba da prikaže veliko nezadovoljstvo građana Vojvodine Vladom pokrajine. To su isti ti oni koji su pre godinu dana falsifikovali univerzitetske diplome, koji su pre nešto manje od godinu dana govorili o izbornoj krađi i o falsifikovanim izbornim listićima”, rekla je ona.

Među građanima čiji su podaci zloupotrebljeni je i Saša Nakov.

Moje ime je Saša Nakov, dok je na peticiji napisano kao Saša Hakov, moj je JMBG naveden na papiru, ali potpis nije moj: nikad se ne potpisujem latiničnim pismom već ćiriličnim”, naglasio je ovaj mladić.

Aleksandra Jerkov je dodala da Vlada Vojvodine zahteva izvinjenje opozicije građanima Vojvodine, kao i da nadležne institucije podnesu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog zloupotrebe i falsifikovanja podataka o ličnosti.

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić
Mirović nije hteo da komentariše navode Demokratske stranke, tako da je javnost ostala bez mišljenja glavne opozicione stranke u Vojvodini. Dok Srpska napredna stranka nije htela da govori o navodnoj zloupotrebi, Demokratska stranka je odbila da govori o samoj Deklaraciji. Oni su naveli da je vojvođanski premijer, Bojan Pajtić sve rekao kada je obrazlagao predloženi akt. Pajtić je tada naglasio da se ne može ćutati o kršenju prava Vojvodine.

Nastavak trenda "Jogurt revolucije 2"

Da li je donošenje ove Deklaracije obezbedilo političke poene bilo kojoj opciji – pitali smo političkog analitičara, Duška Radosavljevića.

„Ova Deklaracija nije jedna od prekretničkih deklaracija koje smo imali na teritoriji bivše Jugoslavije.Ova Deklaracija je odbrambena, ona se više trudi da pomiri tri ili četiri struje u vojvođanskoj vlasti”, kaže on.

Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine neće bitno uticati na položaj pokrajine, smatra direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov.

„Posledice mogu da budu različite. Jedna od njih može da bude da natera republičku vlast da malo ozbiljnije pozabavi pitanjem Vojvodine. Međutim, može da se desi jedan sasvim drugačiji scenario koji je čak više verovatan, a to je da se apsolvira pitanje Kosova da bi se amortizovao taj negativan efekat na onaj deo javnog mnjenja koji je nacionalistički nastrojen i koji ovu vlast doživljava kao izdajnika, vlast će se okrenuti ka Vojvodini i da će nastaviti onaj trend koji je započet ‘Jogurt revolucijom’ broj dva početkom aprila”, kaže Popov.

Da će Vojvodina još neko vreme sigurno biti ključna tema na političkoj sceni Srbije potvrđuje i činjenica da je Ustavni sud za danas najavio početak javne rasprave o ustavnosti Statuta pokrajine. Ocenu ustavnosti najvišeg pravnog akta Vojvodine tražila je Demokratska stranka Srbije još 2009. Predsednik pokrajinske Skupštine, Ištvan Pastor je za Radio Slobodna Evropa rekao da ne očekuje bolje rezultate nego što je to bilo pre godinu dana kada je ova sudska instanca ukinula više od dvadeset odredaba Zakona o nadležnosti Vojvodine.

„Mislim da se manje - više može pretpostaviti da će se i ta odluka Ustavnog suda kretati u istim ili sličnim okvirima u kojima se kretala i odluka o Zakonu o nadležnosti Vojvodine, jer se radi o istom vremenu i o personalno gledano istom sastavu Suda. Ne verujem da u proteklih deset meseci došlo do promene shvatanja ustavnih prinicipa, i ja mislim da će odluka Ustavnog suda biti ovakva”, smatra Pastor.

Poziv da učestvuju u javnoj raspravi osim podnosilaca zahteva za ocenu ustavnosti dobila je i pokrajinska administracija kao i eksperti prava.
XS
SM
MD
LG