Dostupni linkovi

Ustavni sud Crne Gore odbio žalbu opozicije na izborni rezultat


Izborni štab Miodraga Lekića
Izborni štab Miodraga Lekića
Ustavni sud Crne Gore odbio je žalbu izbornog štaba Miodraga Lekića na rješenje Državne izborne komisije koja je odbacila sve prigovore tog štaba na regularnost predsjedničkih izbora održanih 7 aprila. Time su se stvorili uslovi za ozvaničenje pobjede predsjedničkog kandidata vladajućeg DPS-a Filipa Vujanovića, što opozicija ne prihvata.

U međuvremenu traju pripreme za subotnji protest sa koga će, prema nezvaničnim najavama, opozicija uputiti zahtjev za raspisivanje novih izbora.

"Izgleda da je očekivanje onih koji stalno gube izbore da se oni ponavljaju. Mislim da treba poštovati volju građana, ona je uvijek arbitar. Građani su odlučili demokratski" - tim riječima, prvi put poslije izborne noći 7 aprila, oglasio se preliminirani pobjednik Filip Vujanović, komentarišući zahtjeve opozicije da se rezultati izbora zbog brojnih neregularnosti ponište.

U isto vrijeme, predstavnici opozicije na završenoj konferenciji za novinare uoči
subotnjeg protesta nijesu demantovali pisanje podgoričke štampe kako će zatražiti raspisivanje novih izbora, procesuiranje afere “Snimak” i uključivanje međunarodne zajednice u rješavanje postizborne krize.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta uputio je poruku građanima ali i Briselu:

"Da sjutra građani koji su opljačkani na ovim izborima, jer pljačka ljudskog dostojanstva je gora od bilo koje materijalne pljačke, iskažu svoj protest ne samo prema vladajućoj oligarhiji u Crnoj Gori, jer mi se između sebe odlično poznajemo i svako zna koje kakav, već da pošaljemo poruku i našim prijateljima iz EU da građni Crne Gore koji su spremni da implementiraju sve one standarde koji nam se predlažu I nameću iz EU u stvari demonstranti a oni koji su izazvali protest su oni koji koče EU integracije Crne Gore", naveo je Radunović.

Lepeza zahtjeva sa subotnjeg protesta, prema riječima politikologa Dritana Abazovića iz Pozitivne Crne Gore, biće široka i neće se odnositi samo na izbore već i na borbu protiv korupcije i kriminala i funkcionisanje institucija. Na pitanje koliko bi bio realan zahtjev za ponavljanje izbora Abazović za Radio Slobodna Evropa odgovara:

"Mislim da je krajnje primjereno, a s obzirom na sve malverzacije i zloupotrebe jeste realno. Dobro je i to što će ovo omogućiti da se neki političari izvedu na čistac, oni koji jesu u vlasti ali možda i sami uviđaju sve i sami kritikuju tu vlast, da djeluju kao opozicija unutar vlasti, da se vidi da li i kod njih postoji ta želja za preispitivanjem funkcionisanja institucija ili je sve to pak deklarativne prirode."

Naredni potezi opozicije nisu određeni

Da li će vruć krompir biti u rukama Socijaldemokrata i je li osnovano očekivati da njihov predsjednik i šef parlamenta Ranko Krivokapić raspiše nove izbore, od predstavnika te partije nijesmo uspjeli da saznamo. Portparol Mirko Stanić u izjavi za Radio Slobodna Evropa samo je ponovio generalni stav vrha partije prema subotnjem protestu opozicije.

"SDP smatra da su protesti koje je najavila opozicija još jedan demokratski način iskazivanja mišljenja", rekao je Stanić.

U svakom slučaju, koji će biti sljedeći potezi opozicije nakon protestnog okupljanja za sada je samo u sferi nagađanja. Podsjetimo šta je prije dva dana o tome rekao sam Miodrag Lekić:

"Što će biti dalje to ćemo da vidimo. Ja ne mogu da projektujem kako će da reaguje vlast. Koncetrisani smo na ovaj protest koji će biti održan u subotu."

A vlast, kako je to u četvrtak u Bratislavi ponovio premijer Milo Đukanović, očekuje da se svi sporovi rješavaju u institucijama sistema.

"Ako neko to odbija onda se plašimo da odbija institucionalnu nadležnost države Crne Gore i da po inerciji nastavlja jednu politiku koja je svoju kulminaciju imala na referendumu 2006. godine a to je politika negacije države Crne Gore i njenih institucija", rekao je Đukanović.

Opasnost da subotnji protesti budu uvod u moguću destabilizaciju političkih prilika u Crnoj Gori, Dritan Abazović odbacuje kao potpuno neosnovanu:

"Želim da se potpuno ogradim od takvih tvrdnji i mislim da je to jedna velika antikampanja koja dolazi od premijera i vladajuće partije. Naprotiv, mislimo da sve to treba da bude građanski, dostojanstveno, da Crna Gora pokaže neko jedinstvo, solidarnost i da nam je preči svima onaj viši cilj a to je da imamo funkcionalnu državu i institucije i da dostignemo veći stepen demokratije. Očekujem da to bude jedan urban protest nakon kojeg će se ljudi razići potpuno mirno i nastaviti život, ali shvatiti jasnu poruku koju taj skup treba da nosi", kaže Abazović.

Povodom subotnjih protesta Uprava policije oglasila se saopštenjem za javnost u kome je istakla kako od rganizatora očekuje da odgovornim ponašanjem doprinesu da skup bude miran i dostojanstven.
XS
SM
MD
LG