Dostupni linkovi

Ustavni sud CG: Vlada protivustavno uzima novac građanima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ustavni sud Crne Gore je Vladinu Uredbu kojom je proljetos uvedena naknada od sedam centi na svaki kupljeni litar goriva proglasio neustavnom. To znači da Vlada nije imala pravo da nešto manje od pola godine od građana i preduzeća uzme, po pojedinim procjenama, skoro 10 miliona eura. Odluka Ustavnog suda, međutim, ne znači i da će novac biti vraćen, a da će zbog toga neko odgovarati.

Kada će cijena jednog litra goriva u maloprodaji biti snižena za sedam centi zbog ukidanja neustavne naknade, još uvijek nije poznato, a smislenim se čini i pitanje – da li će uopšte gorivo pojeftiniti po ovom osnovu jer, vjerovatno, ne bi predstavljalo iznenađenje da Vlada nekom metodologijom utvrđivanja cijene goriva nađe nov način da i dalje naplaćuje ovih sedam centi.

Sada, kada treba odgovoriti na pitanje - da li će i kada cijena goriva u maloprodaji biti umanjena za naknadu od sedam centi koja je proglašena neustavnom – u Ministarstvu finansija se pozivaju upravo na Ustav.

„Shodno Ustavu Crne Gore i zakonskoj regulativi, odluke Ustavnog suda su obavezujuće i one se objavljuju. Nakon objavljivanja pomenute odluke, javnost će biti upoznata sa prestankom Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za finansiranje gradnje autoputa i reprezentativnog sporta“, smatra portparol Ministarstva finansija, Nađa Radulović.

Odmah po uvođenju novog nameta od sedam centi na svaki kupljeni litar goriva, Vlada je obavijestila javnost da se ova taksa uvodi radi finansiranja izgradnje prve dionice autoputa Bar – Boljare i reprezentativnog sporta. Dio opozicije i NVO sektora je dodavanje reprezentativnog sporta shvatio kao marketinški potez, a da je prava svrha novog nameta ubiranje novca koji Vladi nedostaje za autoput. Na problematičnost Uredbe kojom je taksu na gorivo uvela Vlada, a Ustavom je propisano da se porezi, takse i sva druga davanja na ime javnih prihoda mogu uvoditi samo zakonom, što znači u Skupštini, prije opozicije je ukazala NVO MANS.

Pravni zastupnik MANS-a, Veselin Radulović kaže da je Ustavni sud imao mogućnost da spriječi protivpravno uzimanje novca od građana, ali da to nije uradio iz sumnjivih razloga.

„Ustavni sud se oglušio o naš predlog da donese privremenu mjeru, odnosno, obustavi od izvršenja sve akte donešene na osnovu te Uredbe, čime bi se spriječio nastanak ovih štetnih posljedica.“

Uvođenje takse na gorivo je izazvalo veliko nezadovoljstvo i burne reakcije, a vatru je dodatno raspalila izjava premijera Mila Đukanovića koji je, obrazlažući razloge za uvođenje naknade, građanima rekao da je automobilsko gorivo za njih luksuz, te da je i logično i odgovorno da za svaki litar goriva koji sipaju u aumobil plate dodatnih sedam centi.

Tako je premijer Milo Đukanović, čijom se pozicijom na listi najbogatijih političara svijeta, svojevremeno, bavila strana štampa, a koji, istovremeno, presudno utiče na ekonomsku situaciju u Crnoj Gori već četvrt vijeka, građanima poručio da su toliko siromašni da im je u 21. vijeku i benzin luksuz, ali da su istovremeno dovoljno imućni da finansiraju Vladine megalomanske projekte.

Nadu su probudile predlozi MANS-a, grupe nezavisnih poslanika i Socijalističke narodne partije za ocjenu ustavnosti ove Uredbe, argumentacija koja ih je pratila, ali i odluka Ustavnog suda da ovaj predmet razmatra preko reda. Međutim, od hitnog postupka nije bilo ništa jer je do odluke Ustavnog suda prošlo pola godine, a za to vrijeme, Vlada je nezakonito inkasirala, po pojedinim procjenama, skoro 10 miliona eura.

„Zakašnjela je, debelo, ta odluka Ustavnog suda jer je šteta već načinjena ali, naravno, neće biti nikakvog političkog epiloga jer bi odgovorna Vlada zbog ovoga odmah podnijela ostavku. Sigurno je da našoj Vladi ne pada na pamet da to uradi, a s druge strane, ostaće gotovo nemoguće naplatiti taj novac koji su građani davali mimo Ustava“, smatra nezavisni poslanik, Mladen Bojanić.

I lider opozicione Socijalističke narodne partije smatra da bi u svakoj demokratskoj zemlji predsjednik Vlade podnio ostavku odmah poslije ovakve odluke Ustavnog suda, a da bi vrhovni državni tužilac pokrenuo istragu radi utvrđivanja odgovornosti zbog nastale štete za građane.

„Neustavno i nezakonito, Vlada je ostvarila je ostvarila prihod od 9.557.185 eura. To su sredstva koja se u ovom trenutku nalaze, ako je vjerovati na riječ ljudima iz Vlade, na računu državnog budžeta. To su sredstva koja su oteta od građana.“

Osjećaj prevarenosti i poniženosti i nevjerica da će iko da odgovara zbog toga što je Vlada kršeći zakon naplaćivala skuplje gorivo, preovlađujuća je ocjena građana sa kojima je u Podgorici razgovarao Dimitrije Jovićević:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG