Dostupni linkovi

Ustavne promjene ili stopiranje pregovora Crne Gore sa EU


Crnogorski parlament, ilustrativna fotografija
Crnogorski parlament, ilustrativna fotografija
Da li će crnogorske političke partije dozvoliti da se ostvari upozorenje predstavnika Evropske Unije koje glasi - ukoliko se ustavnim promjenama ne omogući nezavisnost sudstva pregovori sa Evropskom Unijom o članstvu bi mogli biti zakočeni.

To je poruka šefa delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Mitje Drobniča, kao reakcija na odlaganje procesa depolitizacije pravosuđa.

Depolitizacija pravosudnih institucija kroz promjenu Ustava predstavlja ključni uslov kako bi Crna Gora otvorila pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Evropskom Unijom. To je posredno poručio šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič kroz izjavu podgoričkim „Vijestima” rekavši da ukoliko ne dođe do ustavnih promjena, onda se neće moći realizovati očekivanja u pogledu nezavisnosti sudstva i to može zakočiti proces pregovora. Nezavisnost sudstva, odnosno napredak u pregovorima je u interesu kako Vlade tako i opozicije“, rekao je Drobnič. Istovremeno predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je za početak iduće sedmice zakazao sjednicu Ustavnog odbora na kojoj bi trebalo da se pokuša doći do dogovora o usvajanju revizije Ustava u oblasti pravosuđa na čemu insistira Evropska Unija.

Za sada postoje dvije prepreke zbog kojih više od godinu nije došlo do konsenzusa i stvaranja neophodne dvotrećinske većine za promjenu Ustava. Jedna prepreka se odnosi na različito viđenje partija vlasti i opozicije o tome koliko duboko treba ići u Ustavne promjene, a drugu pepreku predstavlja zahtjev opozicije da se uz promjene u oblasti pravosuđa ujedno promjene odredbe Ustava o identitetskim pitanjima.

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista očekuje da se razgovori otvore isključivo o promjenama u oblasti pravosuđa

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković
„Ne treba sumnjati na postojanje političke volje i spremnosti da se na tome radi. Eto sa čime ćemo se sve mi suočiti do kraja rada na tim pitanjima, to je nažalost drugo pitanje. Malo zebem jer sam nedavno poslije mišljenja Venecijanske komisije pročitao intervju jednog od lidera Demokratskog fronta koji je rekao da će prvo insistirati na promjenama u dijelu odredbi koje se tiču državnog identiteta, što samo može da komplikuje cijelu proceduru, iako je svima koji iole poznaje Ustav i ustavne procedure jasno da se ta pitanja sada ne mogu ubaciti u započeti revizioni postupak”.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić podsjeća da je zahtjev opozicije bio između ostalog promjene ustava u dijelu identitetskih pitanja. Mandić kaže da će do sjednice Ustavnog odbora Demokratski front još jednom razgovarati o toj temi i zauzeti stav

„Dakle, mi smo željeli da se saglasno popisu iz 2011. godine i saglasno svemu onome što je bukvalno istina u Crnoj Gori i što je tradicija Crne Gore da se izmjene Ustava izvrše i u tom dijelu. Dakle, to je bio dogovor nekadašnje opozicije. Mi ćemo na prvoj sjednici predsjedništva Demokratskog fronta, koja prethodi sjednici Ustavnog odbora popričati na ovu temu, zauzeti stav jedinstven ili če to biti stavovi koje će zastupati pojedini konstituenti jer smo mi savez koji čine različite političke stranke”.

U Socijalističkoj narodnoj partiji nisu sigurni u političku spremnost vlasti da prihvati mišljenje Venecijanske komisije o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa.

„Određeni nagovještaji koji su se ovih dana mogli čuti od predstavnika vlasti da se ne moraju u cjelosti ispoštovati mišljenja Venecijanske komisije stvaraju jednu sumnju da će jednostavno biti problema da se dođe do onih rješenja koja bi po nama bila najbolja rješenja, imajući u vidu mišljenje Venecijanske komisije. Slijedi taj rad Ustavnog odbora. Tada ćemo biti u prilici da vidimo da li postoje konkretni problemi u pogledu određenih pitanja koja se tiču reforme u oblasti pravosuđa i promjene Ustava u tom dijelu”, kaže Neven Gošović iz SNP .

Neven Gošović
Neven Gošović
Pozitivna Crna Gora kao nova partija, do sada nije raspravljala o Ustavnim promjenama u parlamentu, ali očekuju da se usvoje najbolja rješenja.

„Ono što je van svakog spora jeste da osobe koje budu obnašale funkcije predsjednika Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužioca treba da budu osobe snažnog integriteta i van domašaja političkog uticaja. Mi smo spremni da čujemo argumente svih pravnih eksperata, prije svih potom i naših kolega iz političkih partija , kako bi smo došli do najboljih rješenja”, poručuje direktor Pozitivne Crne Gore Srđan Perić.

Evropska unija i Venecijanska komisija insistiraju na većem stepenu nezavisnosti pravosuđa garantovanu, između ostalog, kroz ustavne promjene načina izbora predsjednika Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužioca dvotrećinskom većinom.
XS
SM
MD
LG