Dostupni linkovi

Uspjeh Majkrosofta vratio Gejtsa na bogataški tron


Bil Gejts (L) i Karlos Slim (D)
Bil Gejts (L) i Karlos Slim (D)
Tri stotine najbogatijih ljudi na svetu uvećali su svoj kapital za 524 milijarde dolara tokom protekle godine, otkriva Blumbergov indeks milijardera (Bloomberg's Billionaires Index) koji već tradicionalno rangira najimućnije ljude sveta.

Eksperti ove agencije utvrdili su da tri stotine bogataša poseduje čak tri hiljade i sedam stotina milijardi dolara što je, poređenja radi, jedan i po puta više od ukupnog bruto domaćeg proizvoda moćnijih ekonomija sveta, kakva je, na primer, britanska.

Među onima koji su na bogataškom tronu, najviše je zaradio osnivač Microsofta Bil Gejts koji je tokom 2013. uvećao svoje bogatstvo sa 15,8 na 78,5 milijardi dolara, i time povratio titulu najbogatijeg čoveka sveta od meksičkog telekomunikacionog magnata Karlos Slima.

Gejts je i dalje najveći pojedinačani akcionar Majkrosofta odakle potiče ogroman deo njegovih prihoda, mada je deo zarade ostvario i od akcija u drugim preduzećima, poput Kanadske nacionalne železničke kompanije ili korporacije Ekolab.

Osim toga, Gejts ima uloge u brojnim deoničarskim kompanijama i privatnim firmama uključujući i čuveni lanac – Four Season Hotels.

Odmah iza najbogatijeg čoveka sveta, upadljivo najviše je u prethodnoj godini zaradio američki magnat iz Las Vegasa Šeldon Adelson, osnivač najveće svetskog lanca kazina – Las Vegas Sands.

Njegovo bogatstvo poraslo je za 14,4 milijarde dolara nakon što su akcije ove kompanije skočile za čak 71 procenat.

Uprkos njenom imenu koje je direktno povezano sa nazivom “grada greha”, najveća zarada kazina ostvarena je u Makaou, malom kineskom gradiću na južnoj obali, čija je regija postala jedan najvećih svetskih kockarskih centara.

S druge strane, svega sedamdeset od tri stotine bogataša zabeležilo je gubitke u 2013.

Među njima prednjači Brazilac Eike Batista čije je bogatstvo do nedavno procenjivano na oko 34 milijarde američkih dolara. Od osmog čoveka po bogatstvu, Batista je ubrzo nakon toga ostao bez 90 posto svog imetka.

Bez obzira što je Forbs svojevremeno predviđao da će Batista prestići preuzeti od Slima tron na mestu najbogatijeg čoveka planete, njegova kompanija Oleo e Gas Participacoes sada čini sve da se spase od potpunog kraha.

I sam Slim je postao jedan od većih gubitaša izgubivši 1.4 milijardu dolara nakon što je meksička Vlada učila sve što je mogla da smanji dominaciju njegove América Móvil mobilne kompanije.

Dok jedni silaze sa bogataškog trona, drugi polako ali sigurno zauzimaju njihovo mesto, tako da je u 2013. godini na listu milijardera stupilo gotovo 100 novih ljudi, među kojima se našla i najmlađa ženska milijarderka Linsi Torens, tridesetjednogodišnja direktorka poznatog lanca In-N-Out Burger restorana čiji uspeh, bez diplome fakulteta i minimalne obuke za menadžere u toj oblasti, predstavlja izazov za razumevanje ekonomskim ekspertima.
XS
SM
MD
LG