Dostupni linkovi

Uspjeh brendova u regiji: Nostalgija plus priča


Ilustracija
Ilustracija
Koji su najjači među brendovim prisutnim na prostoru država nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije? Zagrebački Valicon, kuća specijalizirana za savjetovanje i tržišno istraživanje napravila je takvu ljestvicu i došla do zanimljivih rezultata.

Nije važno koji ste na ljestvici Top 25 brendova široko potrošnje u regiji, važno je da ste na njoj – to je glavna poruka Valiconove ljestvice Top 25 najjačih brendova u regiji. Zašto, pojašnjava za RSE Mirna Horvat koja se u Valiconu bavi među ostalim i tom regionalnom komponentom.

“Sve su to jaki i snažni brendovi koji ulažu i u marketing i u razvoj. U pozadini svakog od tih brendova je konstantan rad, inovacija i određena jaka priča koju na neki način prate kroz cijelu regiju.”

Jest da nije važno, ali nije ni nevažno – na tržištima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije najača robna marka je – svjetski brend Milka, za njom slijedi također svjetski brend Coca-cola, pa slovenska Argeta, istina u vlasništvu hrvatske Atlantic grupe, pa hrvatska Vegeta, pa hrvatska Cedevita. Prva četiri mjesta ista su kao godinu ranije, a sa ljestvice Top 5 ispala je Cockta.

Po zemljama to izgleda ovako – u Hrvatskoj je redoslijed ovakav – Milka, Cedevita, Coca-cola, Vegeta, Jamnica, u Srbiji - Milka, Plazma, Smoki, Coca-cola i Moja kravica jugurt, u Bosni i Hercegovini – Argeta, Milka, Coca-cola, Vegeta, Violeta.

Najjači srbijanski brend je Smoki koji je sa 17. mjesta u 2012. godini skočio za 8 mjesta pa je sada deveti. Slovenski Fructal treći je po zastupljenosti samo u Sloveniji, ali ono što ga izdvaja od drugih je činjenica da je sa 24. mjesta u 2012. godini skočio za čak 14 mjesta, pa je u 2013. godini bio deseti najpopularniji brend u regiji. Koja je tajna, otkriva Mirna Horvat.

“Brend koji je dodatno zanimljiv i koji bih komentirala, jer ga na ovoj ljestvici pratimo već neko vrijeme je Fructal, dakle ikonični slovenski brend koji je pred nekoliko godina preuzet od strane srbijanskog Nektara, i tu je zapravo vidljivo – jer se on nakon toga izdigao na ljestvici – koliko se u brend ulaže i kako se to onda reflektira i na poziciju na ljestvici”, kaže Horvat.

Kada se gleda ljestvice, velika većina robnih marki stara je po nekoliko decenija. Nostalgija?

“Što god mi mislili o našoj bivšoj državi, brendovi su jako emotivno obojeni i sigurno da se – ne možda uz svake, ali uz neke od njih – javlja jedna vrlo snažna pozitivna nostalgija koja potrošača vraća u neka vremena, u neka sjećanja… U svakom slučaju, ta simbolika da su oni domaći je jako snažna i jako prisutna i ona djeluje na potrošača. “

Po prvi puta među Top 25 je i jedan mliječni bend – hrvatski Dukat jogurti. Heineken više nije najjači brend pive u regiji, naime slovensko Laško se izjednačilo s njime.

Najjači bosansko-hercegovači brend je papirna konfekcija Violeta, s trendom porasta. Pojavljuju se makedonski brendovi – za sada su najjači Cevitana i Tikveš, a Tikveš je inače i najjači regionalni brend vina.

Istraživanje je bilo provedeno u svibnju i lipnju 2013. u svim zemljama regije, na veličini uzorka od 1000 do 1500 ispitanika po zemlji. Ono je obuhvatilo sve države nastale raspadom socijalističke Jugoslavije, osim Crne Gore i Kosova.

Glavni je uvjet da je neki brend prisutan na svim ispitivanim tržištima, a ne samo na nekima od njih. Kako je tržište Srbije najveće, bez ozbiljnije prisutnosti na tom tržištu nije moguće da neki brend zauzme mjesto na ovom regionalnom Top 26.
XS
SM
MD
LG