Dostupni linkovi

Predstavnici Severne i Južne Koreje dogovorili novi susret


Kaesong
Kaesong
Zvaničnici Severne i Južne Koreje dogovorili su sastanak na nivou vlada prvi put od 2007. godine, javlja BBC.

Dogovor dve zemlje postignut je nakon nekoliko sati preliminarnih razgovora u selu Panmundžom, a njegov cilj je izgradnja poverenja između Severne i Južne Koreje. Dve strane su se složile da susret u Seulu bude u sredu i četvrtak a maratonski sastanak koji je počeo u nedelju, trajao je 18 sati.

Sastanak je održan baš na mestu gde je sklopljeno primirje između dve Koreje, posle sukoba od 1950. do 1953. godine.

Na dnevnom redu je bilo uspostavljanje trgovinskih odnosa, uključujući industrijsku lokaciju Kesong, na pograničnom mestu. Ta industrijska lokacija, u kojoj radi 5.000 radnika, zatvorena je u aprilu posle sve većih tenzija između Seula i Pjongjanga.

Neimenovani južnokorejski zvaničnik nije želeo da potvrdi da će u Seulu biti govora o denuklearizaciji, ali je rekao da će biti govora o svemu što može da doprinese miru. Razgovaraće se o uspostavljanju komercijalnih veza, posebno o zajedničkoj komercijalnoj zoni Kaesong, koju je Severna Koreja zatvorila u aprilu nakon eskalacije tenzija. Tražiće se i rešenje problema razdvojenih porodica i njihovih rođaka, kao i o turizmu na severnokorejskoj planini Kumgang. Južnokorejski turisti su prestali odlaziti u planinu kada je jednog od njih 2008. godine ubio severnokorejski stražar.

Kina je inicirala pokretanje razgovora zvaničnika dve Koreje, pored dosadašnjih tenzija sa Severnom Korejom.

Kina kao retki saveznik Pjongjaga, bila je nezadovoljna zbog vojnih testiranja i kako kažu analitičari zbog "prkošenja" lidera Severne Koreje Kima Džong Una. Peking, koji kontrolisano nadgleda ekonomiju Severne Koreje, glasao je tada u UN za dodatne sankcije Pjongjangu.

Ministar Rijo Kihl-jae će predvoditi južnokorejsku delegaciju, a od Severne Koreje je zatraženo da pošalje Kima Jang-gona, šefa United Front Departmenta vladajuće Radničke partije. Još uvek se ne zna koga će Severna Koreja poslati na razgovore.
XS
SM
MD
LG