Dostupni linkovi

Kosovski kandidat za Oscara o istinitim događajima


Plakat filma "Shok"
Plakat filma "Shok"

Vest da je filmsko ostvarenje sa Kosova "Shok" u konkurenciji za Oskara, naišla je na veliko uzbuđenje u zemlji.

Mediji su preplavljeni čestitkama i podrškom koja pristižu sa svih strana, s obzirom da je ovo najveći uspeh ikada za kosovsku kinematografiju.

Film "Shok" (Drug) nominovan je četvrtak za Oskara u kategoriji za najbolji, kratkometražni igrani film.

Radi se o koprodukciji između Kosova i Velike Britanije, režisera i scenariste, Jamie Donoughe, i producenata Ešrefa Durmišija i Harvey Ascotta. Film je podržao i Centar za kosovsku kinematografiju.

U filmu igraju kosovski glumci Dževdet Jašari, Ešref Durmiši, Besnik Krapi, Sunaj Raćaj, Astrit Kabashi, Andi Bajgora, Aurita Aguši, Kuštrim Šeremeti, Armond Morina, Melihate Ćena, Eni Cani, Ljuan Krueziju, Ljum Veselji i Fisnik Ademi.

Film je snimljen u novembru 2014. u mestu Prvi Tunel, kod Mitrovice. Govori o prijateljstvu dva dečaka tokom rata na Kosovu i baziran je na tri istinita događaja.

Kosovski producent filma, Ešref Durmiši, takođe glumac u filmu, u izjavi za RSE kaže da ekipa nije očekivala da će film izazvati ovoliki odjek, te dodaje da je ponosan što je postao deo istorije.

"Ovo je najveće dostignuće albanske kinematografije, i presrećan sam što sam deo istorije."

"Osećaj je izvanredan. Naročito zato što film govori o genocidu koji su Srbi izvršili na Kosovu i o ratu kroz koji je prošao narod Kosova. Cela ekipa je bila presrećna kada smo dobili vest o nominaciji. Naša istorija će konačno biti prikazana celom svetu. Ovo je najveće dostignuće albanske kinematografije, i presrećan sam što sam deo istorije, jer smo ovim ušli u istoriju, ovo je prvi put da se film sa Kosova nominuje za Oskar", kaže Durmiši.

Jedan od istinitih događaja u filmu je i Ešrefovo lično iskustvo iz detinjstva.

"Imao sam 14 godina i autobusom sam išao u školu, u vreme kada je Albancima bilo zabranjeno da se školuju i studiraju, u vreme kada smo se školovali u privatnim kućama. Srpska policija je zaustavila autobus i tražila je lične karte. Ja je nisam imao u to vreme i odgovorio sam da ne znam srpski. Pitali su me na albanskom gde idem. Kazao sam sam da idem u školu. Potom sam dobio batine zato što idem u školu a ne znam srpski, a policajac mi je rekao 'drugi put kad te vidim hoću da govoriš srpski' ", ispričao je svoje iskustvo Ešref, ujedno i scenu iz filma.

(Trailer filma "Shok", Youtube)


Za Harveya Ascotta, britanskog producenta filma "Shok", snimanje ovog ostvarenja bilo odlično iskustvo.

"Nikad nismo imali očekivanja da ćemo postići ovoliki uspeh. Rad u Prvom Tunelu je bio neverovatan, atmosfera je uvek bila topla, svi su bili spremni da pomognu. Bilo je to odlično iskustvo. Cela ekipa je bila na vrh profesionalizma, svi su bili otvoreni za saradnju, ali bilo je i zabavno, što je važno kada snimate ovakve filmove. Nadamo se da ćemo svi mi, cela ekipa, otići u Los Anđeles 28. februara", kaže Ascott.

Arben Žarku, direktor Centra za kosovsku kinematografiju, ističe da je ovo veliko dostignuće za Kosovo, ali i potvrda dugogodišnjeg rada na pružanju podrške mladim stvaraocima.

"Kosovu će se sada pokloniti jedna druga pažnja u oblasti filma. Svet će na Kosovo gledati kao na mesto koje može da proizvodi dobre filmove a to svakako pozitivno utiče na sve nas koji se bavimo filmom", ocenjuje Žarku.

Ekipi filma "Shok" čestitali su sa svih strana, od predsednice, premijera, do različitih ambasada na Kosovu.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

"Ponosna sam na mladiće i devojke koji svakodnevno promoviraju kulturu i vrednosti našeg naroda. Oni su najbolji ambasadori Kosova", napisala je Atifete Jahjaga, predsednica Kosova.

"Film govori dosta toga o Kosovu ranije i sada, i dokaz je šta se može postići kada Velika Britanija i Kosovo rade zajedno", napisao je Ruairi O'Conell, britanski ambasador.

Žarku smatra da budžet kojim kosovska kinematografija raspolaže nije dovoljan, iako je vremenom rastao. Nada se da će ovaj događaj promeniti ovu sitaciju.

"Nadam se da sva podrška koja je pružena ovom filmu sada nije samo spontani trenutak, već se nadam da će nas više slušati i da će nam stvoriti veće mogućnosti za film", navodi Arben Žarku.

Producenti se nadaju da će cela ekipa prisustvovati dodeli Oskara, 28. februara, i da će se vratiti sa ovom vrednom nagradom.

"Nismo očekivali da ćemo otići ovoliko daleko, ali sada kad već jesmo, onda su naša očekivanja velika. Na osnovu predviđanja mi smo bili favorit u ovoj kategoriji. Očekujemo da ćemo doneti Oskar na Kosovu", kaže producent Durmiši.

XS
SM
MD
LG