Dostupni linkovi

Uskoro izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu


Osijek, lipanj 2014.
Osijek, lipanj 2014.

Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola upućen je u drugo saborsko čitanje i njegovo izglasavanje očekuje se sredinom sljedećeg mjeseca. Dio LGBT zajednice ocjenjuje ga korakom naprijed, iako nije savršen, a dio LGBT zajednice i udruga „U ime obitelji“ bliska Katoličkoj crkvi izražavaju snažno nezadovoljstvo.

U Vladi su uvjereni da je konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola demokratski kompromis koji je istospolne zajednice u pravima izjednačio s brakom, osim u nazivu i kod posvajanja djece.

„Vjerujem da je ovo zakon koji će manjini donijeti nešto bolje, a većini neće donijeti ništa gore“, kaže ministar uprave Arsen Bauk.

„“Više nego nešto bolje! Dakle, vjerujemo da ovo nikoga ne vrijeđa, da je to ljudski zakon, zakon koji uključuje a ne isključuje, koji različitost tretira na jedan inkluzivan – opet ću reći – ljudski način. Ništa manje i ništa više od toga“, navodi premijer Zoran Milanović.

Kordinator „Zagreb Pridea“ i LGBT aktivist Marko Jurčić u izjavi za naš radio pozdravlja konačnu verziju zakona kao jedno primjenjivo rješenje koje će zadovoljavati životne potrebe partnera, i koje - osim u dijelu planiranja obitelji, odnosno posvajanja - daje isti broj prava kao i bračna zajednica.

„Činjenica je da će ovaj zakon mnogim LGBT parovima - istospolnim parovima - riješiti svakodnevne životne probleme, bilo da se radi o konkretnim stvarima koje se tiču njihove imovine, uzdržavanja i njege, ili uređenja istih tih zajednica u kojima žive i djeca istospolnih parova. Tako da je ovo – sve u svemu – velik korak naprijed za LGBT zajednicu u Hrvatskoj i mali, ali značajan korak za cijelo hrvatsko društvo“, konstatira Jurčić.

Zagreb, lipanj 2014
Zagreb, lipanj 2014

Hrvatski zakon prava istospolnih zajednica rješava na isti način kao takvi zakoni u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji.

„Dakle, mi smo negdje čak i geografski u toj regiji u kojoj postoji životno partnerstvo. Sve zapadno od toga su zemlje koje imaju bračnu jednakost, sve istočno od toga su zemlje koje imaju ustavnu zabranu bračne jednakosti, i činjenica je da će Hrvatska uz Mađarsku biti jedina zemlja Europske unije i Europe koja ima ustavnu zabranu istospolnog braka, a - s druge strane – u hrvatskom slučaju zapravo poprilično progresivan zakon o životnom partnerstvu.“

Dio LGBT zajednice odbacuje ovaj zakon kao diskriminatoran zbog nemogućnosti usvajanja djece, i najavljuje sudsku borbu protiv njega, kaže za naš radio koordinatorica lezbijske udruge „Kontra“ Sanja Juras:

„Ukoliko Vlada ostane pri ovakvom prijedlogu zakona koji je diskriminativan, građani će svakako biti primorani obraćati se sudovima sa konkretnim slučajevima, budući da zaštita njihovog obiteljskog života neće biti osigurana u Hrvatskoj. Ako na sudovima u Hrvatskoj ne uspiju u tome, sigurno će se morati obratiti Europskom sudu za ljudska prava“, smatra Juras.

Dok za jedne ovaj zakon daje premalo prava, u udruzi „U ime obitelji“ bliskoj Katoličkoj crkvi prozivaju ga da prava iz braka nezasluženo daje drugačijim zajednicama.

„SDP-ova vlada nastavlja s nametanjem ideologije ne poštujući volju građana izraženu na referendumu o braku. Budući da Ustav Republike Hrvatske jasno definira da je brak zajednica žene i muškarca, udruga 'U ime obitelji' smatra da je nedopustivo da aktualna vlast i predsjednik Josipović dodaju sadržajno potpuno drugačijoj zajednici. Mi očekujemo da saborski zastupnici – kopjoj god stranci da pripadaju – ne sudjeluju u ovoj farsi demokracije“, kaže glasnogovornica udruge Jelena Gazivoda.

Saborska rasprava i glasanje o ovom zakonu najavljeni su za sredinu srpnja, a vladajuća većina ima sasvim dovoljno glasova za njegovo izglasavanje.

XS
SM
MD
LG