Dostupni linkovi

URA za novu Crnu Goru


U Podgorici je u subotu održana osnivačka konvencija integralističkog političkog pokreta - Ujedinjena reformistička akcija (URA). URA je politički pokret sastavljen od više političkih subjekata koji su nastali u prethodnom periodu čije ujedinjenje treba da rezultira: demokratskom smjenom vlasti, izgradnjom građanske države i vladavine prava, otvaranjem ekonomije, stvaranjem socijalno pravdenog društva, racionalnom i efikasnom vlašću i da Crnu Goru kao stabilnu zajednicu uvede u međunarodne asocijacije.

Ciljevi Građanskog Pokreta URA su borba protiv sadašnjeg opšteg stanja: siromaštva, nezaposlenosti, lošeg ekonomskog upravljanja, netransparentne državne uprave, korupcije i protiv izvlačenja profita iz države i prelivanja društvenih resursa u privatne džepove.

Ovo je, između ostalog, rečeno na osnivačkoj konvenciji URA na čijem je čelu dugogodišnji lider Socijaldemokratske partije Žarko Rakčević, a potpredsjednici su Dritan Abazović, Božena Jelušić, Šerbo Rastoder i Rade Bojović.

Govoreći o stanju u Crnoj Gori, na skupu je rečeno da se država nalazi u teškoj situaciji zahvaljujući vladajućoj eliti. Dritan Abazović je konstatovao da Crna Gora više nema vremena, te da je potrebno okupljanje svih društvenih snaga koji žele demokratsku Crnu Goru.

"Svaki dan ove vlasti je izuzetno skup za državu, svaki dan postoji prijetnja da još nešto rasproda, moramo znati da nema građana bez zemlje i nema zemlje bez ljudi. Mi više vremena za gubljenje nemamo. Svako, ponavljam svako, ko ima kvalitetne ideje i ko zna šta želi i želi da pomogne u transformaciji našeg društva više je nego dobrodošao da bude član ili da bude partner", kaže Abazović.

O stanju u oblasti prosvjete i nauke govorila je profesorica Tatjana Bečanović.

"Ja o nauci i o stanju u crnogorskoj nauci prosto nemam obraza ni da govorim. Ako njome rukovode falsifikatori, oni koji prepisuju i koji lažu, ja zbilja o nauci crnogorskoj u ovom trenutku nemam što reći", ističe Bečanović.

Stanje u privredi i ekonomiji iz ugla Ujedinjene reformske akcije predstavio je privrednik Miro Perović.

"U društvu u kojem većina građana živi u strahu za svoju egzistenciju, u društvu u kojem je većina građana prinuđena da proda za 20 eura sudbinu da bi ishranila svoju djecu...u takvom društvu mi ne možemo kreirati ambijent koji će roditi državu blagostanja, jednakih šansi i socijalne blagodeti. Zato smo poslije četvrt vijeka, dočekali da se naše učionice i škole koriste kao politički štabovi, da su sudovi mjesta gdje se progone neistomišljenici, a da je ekonomski opis posla naših ministara zatvaranje fabrika otpuštanje radnika i plaćanje milionskih garancija takozvanim stranim investitorima", navodi Perović.

A stanje u oblasti kulture je takođe porazno saopštio je književnik Balša Brković.

"Crnogorska kultura danas je ponižena. Stvaraoci u Crnoj Gori su poniženi. Poniženi ku konceptom poltronske propagandističke, dvorske kulture", tvrdi Brković.

Osnivačkoj konvenciji su prisustvali funkcioneri Socijalističke naordne partije, Liberalne partije, grupacije Alekse Bečića, Socijaldemokratske partije, predstavnici sindikata, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija i ambasada.

Predsjednik URA Žarko Rakčević je najavio da će se ova organizacija boriti za bogatu Crnu Goru smjenjive i kontrolisane vlasti. Rezultati i činjenja aktuelne crnogorske vlasti su najveći teret Crnoj Gori u procesu evroatlantskih integracija.

"Floskulama o o regionalnoj liderskoj poziciji u integracijama, ne mogu se sakriti civilizacijski pad i zaostajanje Crne Gore. Crna Gora ne treba da bude siromašna i nestabilna država sumnjivo bogate i nesmjenjive političke elite. Crnogorski ekonomski sistem, ovako koncipiran, nije održiv ni na srednji ni na duži rok. Za odgovorne ljude koji vole svoju državu sve ovo je više nego dovoljno da kriknu 'Dosta!' Nijesmo sanjali i nijesmo se borili za ovakvu Crnu Goru. Demokratska promjena ove vlasti je preduslov opšteg oporavka", riječi su Rakčevića.

Rakčević se založio za dijalog, saradnju i savezništvo sa svim partijama, civilnim sektorom, sindikatom, strukovnim udruženjima, socijalnim grupama i pojedincima koji su posvećeni stabilnosti i prosperitetu Crne Gore.

XS
SM
MD
LG