Dostupni linkovi

Uprkos naporima, crnogorsko zdravstvo i dalje na začelju


M
M

Na izvještaj Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa prema kojem se crnogorsko zdravstvo nalazi na posljednjem – 35. mjestu evropskih zdravstvenih sistema, za RSE komentrisali su ministar zdravlja Budimir Šegrt i predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

Iako ne spore zamjerke iz izvještaja, tvrde da je od prošle godine učinjeno mnogo na poboljšanju medicinskih standarda i procedura.

I pored toga što je završila na začelju liste Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, Crna Gora je - primjećuju autori tog dokumenta - u 2015. ostvarila 23 boda više nego 2014. godine, što nije bilo dovoljno da se njen zdravstveni sistem pomjeri sa posljednjeg mjesta.

Od bivših jugoslovenskih republika najbolje zdravstvo ima Slovenija koja se nalazi na 15. mjestu, zatim slijedi Hrvatska na 16. mjestu, Makedonija je na 18. mjestu, Srbija 30.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt u izjavi za RSE kaže da ga nalazi iz izvještaja nijesu iznenadili, ali je očekivao da ipak budu uvaženi napori i rezultati koje je zdravstvo napravilo u proteklih deset mjeseci.

Foto: Predrag Tomović
Foto: Predrag Tomović

"Meni nijesu uhvatili muštuluk. E sada, kao i u svakom sistemu treba težiti boljem, a kao što ste vidjeli mi nijesmo među boljima u Evropi. Nije mi poznata njihova metodologija, odnosno koji su im bili indikatori da bi rangirali zemlje, ali vjerujem i nesporna je ozbiljnost te studije. Ovakav nalaz me nije iznenadio jer smo i sami već tokom proteklih deset mjeseci uradili puno koraka i možda se sada tek naziru boljici na tom planu, a koji će više biti izraženi u narednim godinama", ističe Šegrt.

Ministar navodi da su u međuvremenu prepoznati gorući problemi crnogorskog zdravstva kao što su neefikasnost, netransparentnost, loš menadžment, duge liste čekanja, velike potrošnje bolovanja, upotrebe lijekova, upućivanja pacijenata van zdravstvenog sistema Crne Gore.

Sa ocjenama ministra o popravljanju stanja u toj oblasti saglasna je doktorka Ljiljana Krivokapić, inače predsjednica Sindikata zdravstva.

"Ja sam, iskreno, malo iznenađena iz razloga što sam u toku sa aktivnostima u toj oblasti i što smo od septembra do kraja 2015. godine - svi koji su u zdravstvenoj politici, i ministarstvo i fond kao i svi zdravstveni radnici - uključeni u to da se konačno pomaknemo sa tog posljednjeg mjesta. Parametri koji su analizirani u izvještaju su upravo oni koji su i prepoznati u našem društvu kao nešto na čemu treba raditi. Ja mislim da je, možda, zatajila dostava i brzina informacija do EHCI o tome šta se i koliko radi u našem zdravstvenom sistemu u tom periodu", ocjenjuje Krivokapić.

A šta o kvalitetu crnogorskog zdravstva, odnosno medicinske njege koju dobijaju kažu pacijenti?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link


EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obavještenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi liječenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Holandija je i dalje zemlja koja ima najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi i jedina zemlja koja je prvi put u dosadašnjih 11 godina mjerenja ovog indeksa osvojila više od 900 poena.

Osam zemalja (Holandija, Švajcarska, Norveška, Finska, Belgija, Luksemburg, Njemačka i Island) osvojile su više od 800 od maksimalnih 1.000 bodova.

XS
SM
MD
LG