Dostupni linkovi

Upravni odbor PIC-a: Ne može niži nivo imati referendum o višem nivou


Sa prošlogodišnjeg zasjedanja PIC-a, Sarajevo
Sa prošlogodišnjeg zasjedanja PIC-a, Sarajevo

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (Peace Implementation Council - PIC) nakon dvodnevnog sastanka u Sarajavu podvukao je svoju punu opredjeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, u skladu sa međunarodnim standardima.

"Po Dejtonskom sporazumu, odnosno Okvirnom mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH", kazao je Visoki predstavnik Valentin Inzko povodom namjere održavanja referenduma u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Ako bi taj referendum o pravosuđu bio uspješan, onda bi se Republika Srpska odvajala na pravosudnom području. PIC je tu bio potpuno jasan: da svako može imati referendum u sklopu svojih nadležnosti", poručio je Inzko.

Valentin Inzko
Valentin Inzko

"Ne može niži nivo imati referendum o višem nivou. To nije moguće, i tu je PIC bio jasan. Ako neko želi mijenjati Ustav potrebna je saglasnost sva tri naroda", naglasio je Inzko.

PIC je usvojio Komunike sjednice sa dvije fusnote Ruske Federacije, koje se odnose na najavljeni referendum u RS-u, te posljednju odluku Ustavnog suda BiH u vezi Dana RS-a 9. januara.

Povodom posljednje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske, visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao da ta odluka još uvijek nije zvanično objavljena, te je nije želio komentarisati.

"Što se tiče samog glasanja, ne znam detalje, ali želim ponoviti što je rečeno u izvornom Dejtonu - odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće", kazao je Valentin Inzko.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH izazio je, takođe, svoju punu solidarnost sa narodima Bosne i Hercegovine, Francuske, Rusije i Turske povodom nedavnih terorističkih napada u ovim zemljama.

XS
SM
MD
LG