Dostupni linkovi

Uoči komemoracije u Vukovaru: Stožer najavljuje da će narod „spontano“ uredovati


Vodotoranj, jedan od simbola tragedije grada
Vodotoranj, jedan od simbola tragedije grada

Pred sutrašnju komemoraciju u Vukovaru, još nije do kraja jasno hoće li i ove godine biti incidenata u koloni sjećanja. Prošle godine su članovi udruge Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, poznati po organizaciji skidanja dvojezičnih ploča, spriječili državni vrh da se uključi u vukovarsku kolonu sjećanja.

U utorak se navršava 23 godine od pada hrvatske obrane Vukovara i ulaska JNA i srpskih paravojski u grad, nakon čega su uslijedile masovne egzekucije hrvatskih ranjenika, zarobljenika i civila, a potom i progon nesrpskog stanovništva iz Vukovara u dio Hrvatske pod kontrolom hrvatskih vlasti.

Obavljene su sve pripreme za sutrašnju kolonu sjećanja od vukovarske bolnice, otkuda su ljudi odvedeni, do imanja Ovčara izvan grada, gdje su ubijeni, međutim sve je vjerojatnije da će udruga Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, poznata po skidanju dvojezičnih ploča, i ove godine nastojati sabotirati sudjelovanje državnog vrha u koloni sjećanja.

Vlado Iljkić, foto: Enis Zebić
Vlado Iljkić, foto: Enis Zebić

„O tome će narod odlučiti. Narod ne može nitko kontrolirati. Sve ovisi o tome kako će se ponašati oni koji dolaze u Vukovar, i kako su se ponašali čitave ove godine, a ne samo taj jedan dan“, kaže Vlado Iljkić iz Stožera.

A koliko i kako je bila„spontana“reakcija naroda prošle godine ilustrira oštra naredba jednog od „stožeraša“na prošlogodišnjoj komemoraciji:

„Ne slušajte nikoga osim pripadnika Stožera. Označeni su jaknama. Molim tišinu!“

Premijer Zoran Milanović najavio je kako namjerava biti u Koloni sjećanja jer je hodanje u toj koloni – kaže - njezin smisao, a tamo će biti cijeli državni vrh.

Pred godinu dana vukovarski HDZ podupirao je Stožer, jer je očekivao da će im incident pomoći da dođu na vlast u gradu.

Pobijedili su na lokalnim izborima, međutim novi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava optužuje predsjednika Josipovića i ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića da dolaze u Vukovar samo u predizborne svrhe i čudom se čudi zašto bi gradske vlasti – koje su jedini organizator komemoracije – bile odgovorne za moguće incidente.

Međutim, HDZ neće moći nekažnjeno uživati ako se ponovi prošlogodišnji scenarij i sabotiranje državnog vrha.

Slavonska regionalistička stranka HDSSB, koju je osnovao Branimir Glavaš, ima jednu gradsku vijećnicu u Vukovaru, i bez nje HDZ nema većinu.

Ako podržite incidente, mi vam uskraćujemo potporu, poručili su HDZ-u, a predsjednik Zastupničkog kluba HDSSB-a Josip Salapić očitao im je lekciju iz demokracije.

„Nitko– niti jedna politička opcija, grupacija, udruga ili skupina – ne može si svojatati ekskluzivno pravo da govori što se treba događati u Vukovaru, koja politička opcija gdje treba ići ili stati. Treba stati tamo gdje nam je mjesto, tamo gdje je hrvatska država. Građani su te ljude pred 3 godine na izborima izabrali da vode hrvatsku državu. A što će biti na sljedećim izborima, i to će odlučiti hrvatski narod“, poručio je Salapić.

XS
SM
MD
LG