Dostupni linkovi

Uz godišnjicu Dejtona: Dodik bi da 'raspusti' BiH


Ilustracija
Ilustracija
Uoči obilježavanja 21. novembra, dana kada je 1995. godine u Dejtonu, u SAD, parafiran Dejtonski mirovni sporazum, Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika objavio je dokument "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske". Dodik je u istom tonu kao i dokument koji je objavio njegov kabinet imao u utorak uveče istup na Pravnom fakultetu u Beogradu na skupu "Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje".

Iako je prema Dejtonskom mirovnom sporazuma visoki predstavnik međunarodne zajednice njegov vrhovni tumač, predsjednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odavno je tu ulogu dodijelio sebi.

U dokumentu "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske", koji je objavio Dodikov kabinet, navodi se da za BiH postoje dva pravca: konfederacija sa nadležnostima predviđenim Dejtonom ili raspad na tri etničke teritorijalne jedinice.

Dodik je i u utorak uveče na Pravnom fakultetu u Beogradu gledao u svoju staklenu kuglu u kojoj vidi budućnost Bosne i Hercegovine:

Srbija: Još se ovde aplaudira Dodiku
„Jedina šansa Bosne i Hercegovine da preživi je da se vrati svom Dejtonskom sporazumu. Ne bude li, nema Bosne i Hercegovine. Ja ne vjerujem u Bosnu i Hercegovinu. Ne zato što nekoga mrzim. Ja nikog ne mrzim, ali ja ne želim da se bavim stvarima koje ne mogu uspjeti, a ona sigurno ne može uspjeti“, poručio je Dodik.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić smatra da se Dodik igra javnim mnjenjem:

„Ono što smo vidjeli da je konstanta u proteklih osam i više godina kako je na vlasti gospodin Dodik, to je da je on u stanju da priča o velikim temama, ali da nema niti hrabrosti niti sposobnosti niti mudrosti niti požrtvovanosti da bilo šta uradi na tim velikim temama. Zbog toga bih ja zamolio i gospodina Dodika i ostale da puste nas građane da radimo, prije svega na unutrašnjim stvarima kao što su razvoj ekonomije, rješavanje socijalnih problema i borba protiv kriminala i korupcije", kaže Tadić.

“Pred svake izbore u posljednja tri ciklusa Milorad Dodik ima neki od novih slogana – 'samostalna Srpska', 'referendum o otcjepljenju'. Ovaj put je: 'Cijela iz tri dijela'.“, navodi predsjednik Demokratskog narodnog pokreta Dragan Čavić.

Prema mišljenju Čavića, ovakvim kvalifikacijama Dodik ruši Dejtonski mirovnim sporazum, i to radi po željama lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

“Dodik svojim neogovornim izjavama nanosi najveću štetu Srbima i zagovara rušenje Dejtona, a kada se Dejton sruši on mora da bude svjestan da Republika Srpska neće ostati teritorijalno integralna sa 49 posto teritorije, da je potpuno jasno da će hrvatska politika insistirati na rješavanju Posavine, da će RS biti isparcelisana u nekoliko odvojenih teritorijalnih jedinica, i to je, na kraju krajeva ishod njegove 'srpske politike o perspektivi'.“, tvrdi Čavić.

„Sam Dodik neće imati koristi, ali će pokušati da skrene pažnju sa teških uslova života i da se kroz to pokaže kao veliki branilac srpstva, a u suštini, u pitanju je vlast koja najviše uništava Republiku Srpsku, praveći od nje prostor u kome su bijeda i sirotinja dominacija“, smatra predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić kaže da netačne tvrdnje predsjednika RS-a i drugih zvaničnika ovog entiteta ne mogu osporiti činjenice koje su neosporne:

„Bosna i Hercegovina je suverena država i kao takva je međunarodno priznata. Kako je to definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom, entiteti nisu države u državi, niti je Bosna i Hercegovina državna zajednica. Kontinuirano iznošenje pravno neutemeljenih, činjenično netačnih i destabilizirajućih tvrdnji koje dolaze od visokih zvaničnika Republike Srpske, nanosi štetu i dovodi u pitanje posvećenost Republike Srpske provedbi mirovnog sporazuma“, konstatuje Ljiljana Radetić.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da se ne radi ni o čemu novom i da sve predstavlja kontinuitet dosadašnje Dodikove politike u kojoj se on poigrava sa unutrašnjom strukturom zemlje.

„Ništa novo. Radi se o jednom političkom konceptu koji se zastupa u kontinuitetu, s tim da je možda prvi put naglašenije miješanje u ustavnu strukturu Federacije“, ocjenjuje Tanja Topić.

„Savjet Evropske unije u nekoliko navrata naglasio je svoju nedvojbenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao suverene i jedinstvene zemlje koja uživa puni teritorijalni integritet. Kao što smo često ponavljali, članstvo u Evropskoj uniji ponuđeno je Bosni i Hercegovini, a ne ponaosob bilo kojem od njenih entiteta ili Brčko Distriktu“, prenosi Jamila Milović-Halilović, portparol šefa Delegacije EU u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u nedavnom obraćanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda naglasio je da zabrinjava spremnost entiteta, osobito Republike Srpske, da dovode u pitanje nadležnosti države utvrđene Mirovnim sporazumom.
XS
SM
MD
LG