Dostupni linkovi

Unutrašnja kontrola će ispitivati hapšenje aktivista MANS-a


Sa jedne od akcija MANS-a protiv povećanja PDV-a
Sa jedne od akcija MANS-a protiv povećanja PDV-a
Hapšenjem aktivista Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, koje se dogodilo u petak tokom protesta zbog odluke Skupštine o povećanju PDV-a, baviće se unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova. Očekuje se da unutrašnja kontrola utvrdi da li je bilo neophodno odvođenje aktivista MANS-a u pritvor.

Odjeljenje unutrašnje kontrole zatražilo je kompletnu dokumentaciju o postupanju policije na dan hapšenja aktivista MANS- ispred sjedišta parlamenta koji su protestovali zbog odluke o povećanju PDV-a. To je saopštio Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević navodeći da će to biti prioritet rada unutrašnje kontrole. Time je Konjević odgovorio na dopis nevladine organizacije Akcija za ljudska prava koja je zahtjevala unutrašnju kontrolu.

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević je zadovoljna brzim odgovorom ministra, a posebno zbog činjenice da će unutrašnja kontrola biti sprovedena.

„Odlično je što će se sprovesti unutrašnja kontrola, tim prije što je direktor policije rekao da je sve bilo zakonito i da tako policija postupa, odnosno da bi tako policija postupila u svakom drugom slučaju, što je dodatno zabrinjavajuće. Mislim da je veoma važno, da se svi razumijemo oko toga, da lišavanje slobode svakog čovjeka u trajanju od jednog minuta može da znači kršenje ljudskih prava. Da postoje osnovna prava o obavještavanju o razlozima za lišenje slobode, o tome da je to bilo neophodno i nužno, a to se sve iz ovog slučaja ne vidi. Izgleda da je došl do kršenja prava i da je to jedan recidiv prošlosti“, kaže Tea Gorjanc Prelević.

Podsjetimo, u petak su aktivisti MANS-a ispred sjedišta Skupštine protestovali kada su između ostalog u dvorišnom dijelu polili crvenu farbu, koja je simbolizovala krv građana, koja im se otima povećanjem nameta. Policija je privela aktiviste i bez obrazloženja ih držala skoro šest sati u pritvoru, da bi ih sprovela do tužioca koji u njihovim aktivnostima nije vidio postojanje krivičnog djela. A zatim su sprovedeni do sudije za prekršaje koji je odložio ročište.

Upravo izabrani novi direktor Uprave policije Slavko Stojanović je tada medijima rekao da je privođenje aktivista MANS-a bilo u skladu sa zakonom. Prijava zbog postupanja policije je podnesena i Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Prema riječima advokata MANS-a Veselina Radulovića ta prijava je dopunjena spisima sudije za prekršaje koji potvrđuju navode MANS-a da policija nije imala pravo da privodi i zadržava u pritvoru aktiviste MANS-a.

„Policija nije imala osnova da hapsi aktiviste MANS-a, posebno nije imala osnova da ih zadržava punih skoro šest sati. Ono što očekujem od Savjeta za građansku kontrolu rada policije i nadam se da će oni vrlo brzo postupiti po toj prijavi. I da će donijeti zaključak onakav kakav je jedino moguć – da je policija prekršila zakon i prava zaposlenih u MANS-u, kako je taj Savjet inače radio već dva puta u slučajevima postupanja policije prema aktivistima MANS-a“, ističe Radulović.

Radulović kaže da su ipak do sada zaključci Savjeta za kontrolu rada policije ostajali bez efekta. Kada je riječ o unutrašnjoj kontroli i na tom polju advokat Radulović nije optimista:

„Ja iskreno ne očekujem da će ta kontrola dati bilo kakve rezultate. Za takav zaključak daje mi za pravo, ono što je bila praksa te unutrašnje kontrole u nekim ranijim slučajevima. Naravni mi ćemo ispratiti sve to i osim ove prijave Savjetu za građansku kontrolu rada policije, razmislićemo i o daljim koracima. Ali svakako bih želio prvo da sačekam da vidim na koji način će oni završiti postupak. Jer čini mi se da oni imaju dovoljno materijala, činjenica i dokaza na osnovu kojih mogu da donesu jedan nesporan zaključak - da je policija brutalno kršila osnovna ljudska prava. Zabrinjava činjenica da je direktor policije prvoga dana kada je imenovan, umjesto da najavi da će da hapsi kriminalce i da će riješiti nerasvijetljena ubistva, on je poslao jasnu poruku da će policija nastaviti ovako da se ponaša prema pripadnicima civilnog sektora.“

NVO MANS je poslao pismo ambasadoru Evropske unije u Crnoj Gori, Mitji Drobniču u kojem su ga obavjestili o, kako navode, neosnovanom hapšenju njihovih aktivista koji su suprotno zakonu zadržani u policiji skoro šest sati. MANS je zatražio Drobničevu reakciju prema nadležnim državnim organima.
XS
SM
MD
LG