Dostupni linkovi

Nalazi Francuske: Sirijska vlast iza hemijskog napada


Sirijski pobunjenik na jednom od mostova u Deir Ezoru
Sirijski pobunjenik na jednom od mostova u Deir Ezoru
Napad hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska izvršio je režim sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, a u njemu je ubijena 281 osoba, navodi se u izvještaju francuske obavještajne službe objavljenom u ponedjeljak.

Neposredno nakon objelodanjivanja izvještaja "Figaro" je objavio intervju sa Assadom u kojem je sirijski predsjednik odbacio kao nelogične tvrdnje da su njegove snage koristile hemijsko oružje i pozvao svijet da predoči makar i "najmanji dokaz".

"Pozivam SAD i Francusku da iznesu makar jedan najmanji dokaz. Američki predsjednik Barack Obama i šef francuske države Francois Hollande nisu u stanju da to učine", ustvrdio je Assad.

Sirijski je predsjednik upozorio Francusku da će postati "neprijatelj Sirije" ukoliko bude učestvovala u vojnoj intervenciji.

On je naglasio da je Bliski istok nalik na "bure baruta" kojem se približava buktinja i naveo je da postoji mogućnost izbijanja regionalnog rata.

U francuskom parlamentu u srijedu, 4. septembra, biće održana diskusija o Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije u ponedjeljak da Moskva i dalje nije uvjerena da SAD imaju dokaze o tome da je Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koristila hemijsko oružje.

U međuvremenu, nakon državnog tajnika SAD John Kerrya, i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao da je vidio dokaze koji potvrđuju da su za napad odgovorne snage Asadovog režima.

U govoru studentima na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Lavrov je kazao da dokazi o kojima govore Amerikanci, Britanci i Francuzi, ostavljaju prostor "ozbiljnoj sumnji“.

"Ovo je očit slučaj onoga što mi zovemo ' dvostruki standardi'. Lako se može prepoznati da je u pitanju lični odnos prema nekom autoritarnom lideru koji vam se ne svidja, pa ga se hoće svrgnuti pod svaku cijenu“, kazao je Lavrov.

On je dodao kako ne vjeruje da će sirijska opozicija biti voljna za političko rješenje u slučaju vanjske vojne intervencije.

Ruski ministar vanjskih poslova je također pozvao međunarodnu zajednicu da odmah odredi datum konferencije na kojoj bi se raspravljalo o stvaranju bliskoistočne zone bez oružja za masovno uništavanje. On je optužio SAD da blokiraju takvo okupljanje, te istaknuo da je Sirija bila jedna od inicijatora prijedloga.

Prilika za razmjenu stavova

Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je najavila da će se Kerry sastati u subotu 7. septembra u Vilniusu s ministrima vanjskih poslova 28 zemalja EU i razgovarati o Siriji.

Neformalan sastanak šefova diplomacija EU počinje u petak, a krajem tjedna će u tom gradu sastati i ministri obrane.

“To će biti dobra prilika da se sa njim razmijene stavovi o glavnim pitanjima", navela je Ashton.

Rasmussen je pozvao na čvrst odgovor prema onima koji su upotrebili kemijsko oružje u Siriji 21. augusta.

On je rekao da bi vojna akcija bila "vrlo kratka, precizna, odmjerena."

Američki predsjednik Barack Obama je posljednjeg augustovskog dana rekao kako je uvjeren da je Asadova Vlada odobrila korištenje hemijskog oružja za ubijanje više od 1.400 ljudi u predgrađu Damaska, 21. augusta.

Kerry je izjavio u nedjelju da Sjedinjene države imaju dokaze da je u napadu korišten plin sarin:

" U posljednjih 24 sata dobili smo, na osnovu uzoraka kose i krvi s mjesta udara, dokaze da je u istočnom Damasku korišten sarin“.

Te su podatke Amerikanci proslijedili Rusima. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su isti dokazi poslani i u Peking, ali je upozorilo da se „ne trči pred rudu“, prije nego inspektori UN-a prezentiraju svoje nalaze.

Obama trenutno traži odobrenje američkog Kongresa za moguće vojne napade usmjerene ka „suzbijanju mogućnosti da sirijska vlada koristi hemijsko oružje“.

Sirijska vlada poriče optužbe i tvrdi da je opozicija ta koja koristi otrove. Zato je iz Damaska upućeno pismo generalnom sekretaru UN - a Ban Ki – moonu od kojeg se traži da spriječi bilo kakvu agresiju na Siriju " , te da i dalje „gura diplomatsko rješenje“.

U međuvremenu Arapska je liga usvojila rezoluciju kojom poziva i UN i međunarodnu zajednicu da preduzme sve mjere protiv onih koji su odgovorni za upotrebu hemijskog oružja u Siriji. Rezolucija striktno odgovornost stavlja na stranu Asadovih snaga.
XS
SM
MD
LG