Dostupni linkovi

UN uputio apel za spas Sirije


Djeca u Siriji
Djeca u Siriji
Valerie Amos, Ertharin Cousin, Antonio Guterres, Anthony Lake i Margaret Chan (Priredila Mirjana Rakela)

Nakon više od dvije godine sukoba i preko 70 tisuća mrtvih, uključujući i tisuće djece… nakon pet milijuna raseljenih, te oko milijun izbjeglih u susjedne zemlje… nakon podijeljenih obitelji, uništenih gradova, škola, bolnica…. I nakon svega, izgleda da nema jedinstvenog stava među vladama svijeta kako bi se prekinula okrutnost i pokolj u Siriji.

Mi, voditelji UN-ovih agencija, apeliramo na političare da se uključe u pronalaženje riješenja i pomognu građanima Sirije, ali i budućnosti cijele regije.

Tražimo od njih da upotrebe svoj utjecaj kako bi došlo do političkog rješenja prije nego što još stotine tisuća ljudi ostane bez domova i života.

Naše agencije i humanitarne organizacije rade sve što mogu. Pomogli smo osigurati smještaj za izbjeglice, hranu i druge nužne potrepštine milijunima raseljenih tokom sukoba, osigurali smo zdravstvenu pomoć odraslima, kao i vakcinaciju protiv dječje paralize i ospica za oko milijun i pol dječaka i djevojčica u Siriji.

No, sve to nije dovoljno. Potrebe su sve veće, a naše mogućnosti sve manje, kako zbog sigurnosnih i drugih ograničenja u Siriji, ali i sredstava u fondovima. U situaciji smo, da u roku od nekoliko idućih tjedana, suspendiramo neke od humanitarnih aktivnosti.

Ovaj apel upućujemo, ne zbog zahtjeva za dodatnim sredstvima, radi se o nečemu drugom. Apeliramo da se učini nešto mnogo značajnije.

U ime svih koji pate, ali i u ime onih čija je budućnost neizvjesna poručujemo: Dosta je! Okupite se i iskoristite svoj utjecaj, sada, kako bi spasili građane Sirije i spriječili katastrofu regije.

Apel koji objavljuju International Herald Tribune potpisuju predstavnici UN-ovih humanitarnih i drugih agencija.

Valeri Amos je UN-ova pod tajnica za humanitarna pitanja, Ertahin Cousin je izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu. Antonio Guterres je UN-ov povjerenik za izbjeglice. Anthony Lake je izvršni direktor UNICEF-a, a Margaret Chan je direktorica Svjetske zdravstvene organizacije.
XS
SM
MD
LG