Dostupni linkovi

UN pozvao SAD i Rusiju da hitno spasu sirijske pregovore


Zabeleženo u Alepu, 28. april 2016.
Zabeleženo u Alepu, 28. april 2016.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Stafan de Mistura, pozvao je Sjedinjene Američke Države i Rusiju da intervenišu "na najvišem nivou", kako bi se spasili mirovni pregovori u Siriji.

De Mistura je nakon razgovora u Savetu bezbednosti istakao da sporazum o prekidu vatre dogovoren u februaru "jedva postoji". Tome najbolje svedoče eskalacija nasilja poslednjih dana i žrtve među kojima su i deca.

Nasilje u Siriji je u poslednjih nekoliko dana intenzivirano, uprkos dogovoru o prekidu vatre. U sredu je, tokom napada sirijskih režimskih snaga na bolnicu i stambenu zgradu u Alepu, stradalo najmanje 20 civila.

Kako su saopštili pripadnici civilne odbrane, među stradalima su deca, jedan stomatolog i jedini pedijatar koji je ostao u zoni grada koju drže pobunjeničke snage.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su napad na bolnicu Al Kuds i obližnju zgradu u četvrti Sukari u istočnom Alepu izvršili "režimski avioni", dok je sirijska državna agencija SANA, za napad okrivila Al Nusra front povezan sa Al Kaidom.

Inače, poslednje nedelje poginulo je više od 100 civila tokom bombardovanja Alepa koja su izvodile i režimske i pobunjeničke snage.

"Prekid neprijateljstva može da propadne u svakom trenutku"

De Mistura je nakon treće runde razgovora u Ženevi u sredu izjavio da bi krhki prekid neprijateljstva mogao da propadne u svakom trenutku i da je tempo kojim žrtve i ranjeni rastu zabrinjavajući.

Stafan de Mistura
Stafan de Mistura

"U poslednjih 48 sati, na svakih 25 minuta strada prosečno jedan građanin Sirije, dok neko na svakih trinaest minuta biva ranjen", rekao je De Mistura.

Do eskalacije nasilja došlo je u trenutku kada je stigao izveštaj da se sirijska vojska, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, priprema za veliku ofanzivu na Alepo.

Porast nasilja preti da prekine mirovne pregovore koje su inicirale Ujedinjene nacije.

Da bi mirovni pregovori uspeli de Mistura je rekao da bi neprijateljstvo trebalo da bude redukovano, odnosno svedeno na nivo na kome je bilo u februaru, nakon što je postignut dogovor o primirju.

"Kako da vodite suštinske pregovore kada vam stalno stižu vesti o bombardovanju i pucnjavi. To i meni predstavlja problem. Zamislite kako je tek građanima Sirije", upitao je De Mistura.

Pozivajući SAD i Rusiju na saradnju, De Mistura je napomenuo da su oba predsednika, i Barak Obama i Vladimir Putin, doprineli pokretanju mirovnog proseca u Siriji.

Rusija traži da se i pobunjeničke grupe stave na crnu listu

Rusija je, inače, od Odseka za borbu protiv terorizma Saveta bezbednosti UN zatražila da na crnu listu stavi glavnu sirijsku pobunjeničku grupu Džaiš al Islam.

Kako je rekao ambasador Rusije pri UN, Vitalij Čurkin, ova grupa igra ključnu ulogu u mirovnim pregovorima o Siriji.

Bašar al Asad
Bašar al Asad

Čurkin je, takođe, dodao da je Rusija, koja podržava režim sirijskog predsednika Bašara al Asada, tražila da se na crnu listu, na kojoj se nalaze Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i Al Kaida, stavi i islamska pobunjenička grupa Ahrar al Šam.

On u saopštenju tvrdi da su Džaiš al Islam i Ahrar al Šam "blisko povezane sa terorističkim organizacijama, prvenstveno sa IDIL-om i Al Kaidom" od kojih, kako je naveo, dobijaju finansijsku, materijalnu, tehničku i vojnu podršku.

Jedan od lidera Džaiš al Islama i glavni pregovarač Visokog odbora za pregovore, Mohamed Aluš, odbacio je te optužbe i rekao da Rusija čini "masakr" svojim vazdušnim i artiljerijskim napadima u Siriji.

"Rusija ih podržava režim svojim oružjem i avionima i počinila je 167 masakra u mojoj zemlji. Terorista je onaj koji izvrši masakr, a ne onaj koji se brani", rekao je Aluš za agenciju AFP.

Do jula je planirana još jedna runda razgovora.

"Još uvek postoje velika razilaženja oko ključnih tema, ali je zato došlo do napretka po pitanjima u kojima ranije nije bilo razumevanja", precizirao je Stafan de Mistura.

Od početka ratnog konflikta u Siriji 2011. godine stradalo je više od 270.000 ljudi, dok su milioni primorani da napuste zemlju.

XS
SM
MD
LG