Dostupni linkovi

UN: Čovjek kriv za globalno zatopljenje


Oštećenja koralnog grebena u Australiji zbog globalnog zagrevanja
Oštećenja koralnog grebena u Australiji zbog globalnog zagrevanja
Posljednji izvještaj UN-a o klimatskim promjenama kaže kako su naučnici sigurni da su, u 95 posto slučajeva, ljudi " dominantni uzrok " globalnog zatopljenja. U dokumentu su prezentirani fizički dokazi da tlo, zrak i okeane čovjek sistematski zagadjuje od 1950.godine.

U izvještaju kojeg prezentira Panel Ujedinjenih naroda precizira se kako je posljednjih 15 godina, od kada se intenzivno krenulo u zaustavljanje ispuštanja plinova u atmosferu, suviše kratak period da bi se analizirali dugoročni trendovi.

Naučnici upozoravaju da će svako dalje djelovanje koje uzrokuje efekat „staklene bašte“ i dalje mijenjati nagore čovjekovu okolinu. To znači da bi redukcija ispuštanja štetnih plinova u atmosferu, trebala i dalje biti glavni cilj.

Nakon sedmodnevnih konsultacija u Stokholmu, fizičari su konačno objavili prvi, od ukupno tri dijela, izvještaja o globalnom zatopljavanju. Na press konferenciji u glavnom gradu Švedske generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Michel Jarraud je rekao:

„Ovaj izvještaj potvrdjuje s mnogo više sigurnosti nego do sada, da je klimatske promjene nastale u proteklih šezdesetak godina, prouzročio čovjek. I ovi podaci trebali bi još jednom pozvati na budjenje, podsticaj da svoje aktivnosti usmjerimo tako da sačuvamo Zemlju, ne samo za nas, nego i za buduće generacije.“

Rajendra Pachauri, predsjedavajući Medjudržavne komisije za klimatske promjene je rekao:

Rajendra Pachauri
Rajendra Pachauri
Od pedesetih godina uočene su mnoge promjene bez presedana. Desecima, čak stotinama godina okeani su se zagrijavali, zrak takodje. Smanjivali su se nivoi snijega i led se topio, a razina mora rasla uz porast koncentracije stakleničkih plinova. Ovo je zapravo jezgrovit sažetak onoga što smo radili praveći izvještaj o uzrocima koji stvarno određuju klimu naše planete.“

Izvještaj o kojem govorimo naručile su Vlade 195 zemalja, u suštini - cijeli svijet. Svi naučnici koji su već 12 godina uključeni u ovaj projekat, radili su na dobrovoljnoj osnovi. Dokument koji sadrži 2.000 stranica biće u cjelini objavljen u ponedjeljak, 30.septembra.
XS
SM
MD
LG