Dostupni linkovi

Prekinuto primirje, nove žrtve u Gazi


Gazu potresaju eksplozije uoči primirja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Gazu potresaju eksplozije uoči primirja

Ubrzo nakon što je na snagu zvanično stupio trodnevni humanitarni prekid vatre Izraela i Hamas, izraelska vojska obavijestila je Palestince da je dogovor propao i da se napadi nastavljaju. Najmanje 50 osoba je poginulo kod grada Rafa kada su izraelski tenkovi otvorili vatru na južni dio Pojasa Gaze.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je u petak militante Hamasa zbog kršenja 72-satnog primirja u Gazi i zatražio hitno, bezuslovno oslobađanje zarobljenog izraelskog vojnika.

"Ban Ki Mun je duboko razočaran ovakvim razvojem događaja i zabrinut zbog nastavka napada na Gazu", izjavio je portparol UN. Generalni sekretar poziva obje strane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

Vojska Izraela saopštila je da je vojnik nestao tokom napada na trupe koje su pokušavale da unište tunel koji militanti koriste za prelazak iz Gaze u Izrael.

Izrael je optužio Hamas za "flagrantno kršenje" prekida vatre, ali dopisnici iz Gaze kažu da je u petak tamo bilo relativno mirno, te da se činilo kako se život vraća u nekakvu normalnost. Mnogi Palestinci su se uputili prema bombardiranim područjima kako bi vidjeli da li su im domovi još čitavi.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

No, sve su te akcije zaustavljene nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio da izrelska vojska nastavlja operaciju jer je Hamas prekršio primirje. Snimljena poruka odaslana je ljudima u Gazi da se sklone sa ulica jer se napadi nastavljaju.

Na TV snimcima iz pojasa Gaze vide se oblaci dima iznad stambenih zgrada. U Tel Avivu su i u petak ponovili kako nastavljaju uništavati tunele kojima se Hamasovi pripadnici ubacuju na teritorij Izraela.

Samo sat vremena nakon zvaničnog početka primirja, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su četiri Palestinca poginula, a više desetaka ranjeno u napadu u blizini južnog grada Rafah. Kasnije je javljeno da je najmanje 40 osoba poginulo kod grada Rafa kada su izraelski tenkovi otvorili vatru na južni dio Pojasa Gaze.

Izraelski vojni izvori kazali su za da je napad bio odgovor na raketnu vatru. A nakon toga je stigla i objava o totalnom prekidu primirja.

Najavljujući dogovor Izraela i Hamasa, SAD su naglasile humanitarnu prirodu obustave vatre, ali su izraelskim vojnicima dozvolili da ostanu na palestinskoj teritoriji.

Hamas traži prestanak blokade Gaze, a Izrael traži demilitarizaciju Pojasa.

Skoro hiljadu i po Palestinaca, uglavnom civila, te 60 izraelskih vojnika i tri civila, ukupan je broj poginulih u manje od četiri sedmice sukoba.

XS
SM
MD
LG