Dostupni linkovi

Umro ogromni deo najveće žive strukture na svetu


Veliki koraljni greben
Veliki koraljni greben

Minimum 35 odsto korala u severnim centralnim delovima Velikog koralnog grebena u Australiji uništeno je izbeljivanjem, kažu australijski naučnici.

Stručnjaci "Džejms Kuk" univerziteta kažu da je reč o najekstremnijem slučaju masovnog izbeljivanja koji su ikad zabeležili na ovom mestu.

Do izbeljivanja dolazi kada topla voda smekša korale i ubije alge koje im pružaju kiseonik i nutrijente. Pojava se povezuje sa klimatskim promenama.

“Otkrili smo da je u proseku 35 odsto korala trenutno mrtvo ili umire na 84 grebena koliko smo ispitali između Taunsvila i Papue Nove Gvineje”, kaže profesor Teri Hjudžis, koji je na čelu ARC centra za istraživanje koralnih grebena “Džejms Kuk” univerziteta.

“Ove godine već treći put u poslednjih 18 godina Veliki Koralni Greben trpi masovno izbeljivanje zbog globalnog zagrevanja, a sada je ekstremnije nego ikad. Ponestaje nam vremena da smanjimo emisiju štetnih gasova”.

Naučnici upozoravaju da će obnavljanje koralnog grebena trajati deceniju ili duže, ali će biti potrebno mnogo više da neki korali porastu do veličine nekih od najstarijih koji su uginuli zbog otopljavanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG