Dostupni linkovi

Ulysses po 12. puta na Brijunima: Festival u znaku povratka


Rade Šerbedžija, Lenka Udovički and Aleksandar Popovski na predstavljanju nove sezone Ulyssesa, 19. lipanj 2012.
Rade Šerbedžija, Lenka Udovički and Aleksandar Popovski na predstavljanju nove sezone Ulyssesa, 19. lipanj 2012.
Glumac Rade Šerbedžija sa suradnicima predstavio je u utorak u Zagrebu program 12. sezone kazališta Ulysses. Dvije premijere, niz repriza i koncerte, a od ove sezone i izložba, ove su godine u znaku - povratka.

„Odisej“ Gorana Stefanovskog u režiji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog i „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji Lenke Udovički dvije su premijere ovogodišnje 12. po redu sezone Ulysses teatra na Brijunima, preko puta obale Istre.

Festival koji je ove godine u znaku povratka održava se od sredine srpnja do kraja kolovoza, a sve predstave, koncerti i izložbe osim izložbe Zlatka Kauzlarića Atača i Stjepana Gračana održavaju se na Brijunima.

Kao i svake godine, reprizira se Shakespeareov „Kralj Lear“ koji je postao svojevrsni zaštitni znak Ulyssesa i Brijuna, reprizni je i Brechtov „Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija“, a Samuel Finzi gostuje sa Gogoljevim „Dnevnikom jednog luđaka“ ljubaznošću berlinskog Deutsches Theatera.

(VIDEO: Izvođenje predstave "Kralj Lear" na Ulyssesu u kolovozu 2011)


„Ove sam godine nekako izuzetno sretan da imamo toliko novih ljudi u našem teatru, pa i izvan granica naše države, što je velika stvar i što pokazuje našu ispravnu orijentaciju da želimo da napravimo internacionalni kazališni festival“, kaže o programu i o glumcima – spiritus movens Ulyssesa Rade Šerbedžija.

Majstorstvo i aktualnost i tačnost i veština

Premijera „Odiseja“ je 20. srpnja, u glumačkoj ekipi najpoznatije je ime beogradskog glumca Svetozara Cvetkovića, a predstavu supotpisuje 7 teatara – redom sa zapada – Drama mariborskog Slovenskog narodnog gledališča, kazalište Ulysses, zagrebačko dramsko kazalište Gavella, Sterijino pozorje i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, beogradski Atelje 212 i skopski Teatar na navigatorot. Režiser Aleksandar Popovski rušenje Troje uzima kao paradigmu za rušenje berlinskog zida, ali i kao rušenje jednog svijeta i jednog sustava vrijednosti.

„I kada se srušio taj svet – to je bila jedna energija koju nisi mogao zaustaviti – svih ovih godina nisam siguran da smo napravili novi! Znači, okej, bila je ta energija za rušenje, sve se srušilo, ali kako vreme prolazi shvatam da nitko ništa ne pravi, da je to rušenje postalo jedno stanje koje sada traje“, kazao je Popovski.

Lenka Udovički režira Nušićevog „Pokojnika“ i kaže kako je to tekst kojem se dugo nije vraćala, a onda:

„Kada sam mu se sada ponovno vratila, mislim da me stvarno nekako zateklo i vrlo inspirisalo i njegovo majstorstvo i aktualnost i tačnost i veština, tako da mislim da će biti i za našu publiku - naročito ako gledamo većinu onog što sam ja do sada radila - nešto novo i drugačije.“

U „Pokojniku“ će glumiti niz poznatih imena – od Seke Sablić preko Zijaha Sokolovića do Miodraga Krivokapića.

Govoreći o projektu teatra Ulysses, Šerbedžija je pojasnio kako samo sadašnje vrijeme nalaže bavljenje projektima poput ovog, jer umjetnici moraju graditi mostove na ovim prostorima, a samo se tako – naglasio je – može biti dio svijeta.

Šerbedžija je posebno zahvalio ravnatelju zagrebačkog satiričnog kazališta „Kerempuh“ i dugogodišnjem zagrebačkom gradskom ministru kulture Dušku Ljuštini na pomoći bez koje – kako je rekao - „ovog teatra ne bi bilo već dugi niz godina“. Dodajmo da su se Ljuština i pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević pojavili u dvorani potkraj predstavljanja ovogodišnje sezone Ulyssesa.
XS
SM
MD
LG