Dostupni linkovi

Ulični zabavljači u utrci za gradske ulice


U Beogradu je završena trodnevna javna audicija za ulične zabavljače za koju se prijavilo 110 kandidata, a posle slikara, mađioničara i žonglera, koji su prethodnih dana nastupali pred žirijem i publikom, poslednjeg dana bina je bila rezervisana za muzičare. U zavisnosti od utiska koji ostave, žiri odlučuje da li će nastupati na atraktivnim gradskim lokacijama poput Knez Mihailove ili Zelenog venca, ili na nekim manje prometnim.

Njih ukupno 15 konkurisalo je za dozvolu Sekretarijata za kulturu grada Beograda za javno nastupanje na više od 60 mesta u gradu, među kojima su najatraktivnije Knez Mihailova, Zeleni venac i Ada ciganlija.

Dragan Lučić
Dragan Lučić
Repertoar koji su izveli na Trgu Nikole Pašića bio je jako raznovrsan, a Dragan Lučić se opredelio za malo tvrđi zvuk u kom prednjače Santana i slavni bend Animals. Pesme koje svira kaže da obrađuje na svoj način, a na konkurs za uličnog zabavljača se prijavio jer već ima iskustvo sviranja na nekoliko mesta u gradu najčešće u centru Beograda, pošto je pre tri godine izgubio posao.

“Radim neke svoje stvari baš za ulicu, a to je varijanta daire na nozi, daire na ruci i akustična gitara sa usnom harmonikom. Tri godine kako sam bez posla, dve godine sam ono kao na ulici. Sretao sam ljude koji su mi aplaudirali, rekli su da nije loše, da može da prođe I tako da eto….”, kaže Dragan Lučić.

Gitaru, ali na nešto drugačiji način, već šest godina na beogradskim ulicama svira Goran Jovanović. On se posvetio instrumentalima poznatih izvođača poput Sajmona i Garfankla, Stinga i Vlatka Stefanovskog. Nije imao sreće u nalaženju nekog drugog posla, u šali kaže da mu je ulično sviranje u Beogradu zanimanje koje je najduže uspeo da zadrži.

Goran Jovanović
Goran Jovanović
“Uglavnom mogao bih da kažem neki ambijentalni prizvuk i neko moje viđenje pošto ne umem da pevam i obećavam da neću da pevam u Knez Mihailovoj, jer bih ispraznio ulicu. Napravio sam neke instrumentalne verzije poznatih kompozicija kroz melodiju i harmoniju tako da to po dosadašnjoj reakciji ljudi zvuči prijatno”, objašnjava Goran.

Nije međutim samo strana pop i rok muzika ono što se svira i sluša na ulicama Beograda. Tu je i Dragan Đurić koji u kvartetu sa svojim kolegama pokušava osvoji žiri i pronađe svoje mesto za nastupe u gradu. On već već deset godina u nekoliko mesta širom Srbije svira frulu. Došao je tokom sukoba 90-ih bio je bez posla i novca i na tu ideju je, kako kaže došao sasvim slučajno.

“Nisam se mogao snaći, kad sam prolazio Knez Mihailovom vidim čovek svira. Ja sam znao tada da sviram na fruli, pa reko što ne bih i ja pokušao i tako sam malo po malo… Najviše sam svirao u Knez Mihajlovoj, Adi ciganliji, u Skadarliji, na Vračaru, Zemunskom keju i u prolazima”, kazao je Dragan Đurić.

Da li ćemo nekog od ovih muzičara ubuduće moći da čujemo na ulicama Beograda zavisi od desetočlanog žirija koji ocenjuje njihove nastupe. U zavisnosti od toga biće im dodeljenja i lokacija u gradu na kojoj će nastupati, objašnjava jedna od članica žirija, novinarka Jovana Radivojević.

“Knez Mijailova je najatraktivnija ulica u Beogradu i u toj ulici je obezbeđeno 14 lokacija I to naravno mogu da dobiju samo oni umetnici koji dobiju desetku od svih nas. A naravno posle toga ostale lokacije se dobijaju u skladu sa prosekom ocena, osmica, sedmica i tako dalje…. Sve ide po tom sistemu”, objašnjava jedna od članica žirija Jovana Radivojević.

Da li su zadovoljili žiri i pronašli mesto za nastup na ulicama Beograda svi kandidati, kojih je u prethodna tri dana, bilo ukupno 110 saznaće u ponedeljak, kada će biti objavljeni na sajtu Grada Beograda.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG