Dostupni linkovi

Ukrajinske snage u Lugansku položile oružje


Lugansk, 29. april 2014.
Lugansk, 29. april 2014.
Proruski separatisti zauzeli su i zgradu administracije i policijsko sedište u gradu Gorlovka na istoku, a ukrajinski policajci u Lugansku predali su oružje i napustili svoje sedište.

Lokalni zvaničnici u Gorlovka potvrdili su u utorak medijske izveštaje o tme da je oko 20 naoružanih osoba u vojnim uniformama zauzelo dve zgrade u Gorlovka. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

I dok su Rusija i SAD na sednici Saveta bezbednosti UN-a razmenjivali optužbe, ukrajinski policajci koji su u utorak poslepodne bili pod opsadom proruskih demonstranata u sedištu policije u Lugansku na istoku Ukrajine u utorak uveče su napustili svoju centralu i predali oružje.

Policajci u Lugansku su jedan po jedan izašli sa šlemovima ali bez oružja između dva reda civila i naoružanih ljudi, neki u maskirnoj uniformi neki ne, zatim su se popeli na autobus koji je došao po njih. "Vratite se kući" uzvikivali su okupljeni ljudi.

Prvi autobus odvezao je oko trideset mladih policajaca, vidno uplašenih, a drugi je čekao da odveze ostale, javlja izveštač agencije Frans pres.

U istim trenucima u Njujorku na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, vodeći igrači u ukrajinskoj drami razmenili su stavove o ovoj krizi.

Američka ambasadorka u UN-u Samanta Pauer ponovila je optužbe:

“Tragično je ono što smo od Rusije videli od 17. aprila. To je upravo sve što smo gledali do tada. Još više pokušaja za izazivanje neveolja, za podrivanje Vlade Ukrajine i izjave koje su u suprotnosti sa činjenicama. Ono što nismo videli su i najjednostavninji koraci Rusije u cilju ispunjavanja Ženevskog sprazuma”, rekla je Paver.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin je, međutim, odbacio optužbe zbog zarobljavanja pripadnika misije OEBS-a:

"Kako ste mogli da pošlajete te ljude autubusom u zonu koju kontrolišu samoorganizovane snage bez bilo kakvog dokumenta koji bi potvrdio njihov status. To je bila provokacija Kijeva ili čista glupost”, ustvrdio je Čurkin.

Podsekretar UN-a za politčka pitanja Džefri Feltman oštro je osudio situaciju sa posmatračima:

“Pozivam sve odgovorne da hitno pronađu rešenje. Životi su potencijalno u opasnosti”, naglasio je Feltman.

Istovremeno, iz Ukrajine su stigle informacije o navodnom “značajnom napretku” postignutom u pregovorima za oslobođenje posmatrača OEBS-a pritvorenih u Slavjansku.
Andriy Dešcicja i Lamberto Zanijer
Andriy Dešcicja i Lamberto Zanijer
To je izjavio je proruski gradonačelnik tog grada na istoku Ukrajine Vjatčeslav Ponomarev, opisujući sedam inostranih i četvoro ukrajinskih posmatrače kao “ratne zarobljenike”.

"Pozitivan ishod u što skorije vreme", očekuje i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer koji je boravio u Kijevu.

Posle susreta sa njim ukrajinski šef diplomatije Andrej Deščica je naveo:

"U kontaktu smo sa predstavnicima lokalne vlasti kao i sa OEBS-ovom specijalnom monitoring misijom kao i sa ukrajinskim jedinicama za primenu prava. Želimo da budemo sigurni da će zatvoreni članovi OEBS misije biti oslobođeni."

Pretnje i američkim astronautima

U Moskvi je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da bi nove američke i evropske sankcije mogle da utiču na zapadne energetske kompanije u Rusiji.

"Ako se ovako nastavi mi ćemo naravno morati da razmislimo kako rade (strane kompanije) u Ruskoj Federaciji, posebno u ključnim sektorima ruske privrede kao što je energetika", rekao je Putin u televizijskoj izjavi.

Putin se takođe, posle sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, te predsednikom Kazahstana Nursulatom Nazarbajevim, založio za uspostavljanje takozvanog vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta:

“Možemo kvalititativno da promenimo našu saradnju, što će nam pomoći da unapredimo našu saradnju u ekonomiji i da je učinimo mnogo efikasnijom, atraktivnijom za unutrašnje i inostrane investicije. Gigantsko tržište od 170 miliona ljudi koje možemo zajedno izgraditi može postići novi kvalitet i tako dobiti na atraktivnosti”, rekao je Putin.

A zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin, u Simferopolu na Krimu, poručio je da američke sankcije prema Rusiji mogu ugroziti američke astronaute u Internacionalnoj svemirskoj stanici:

"Na izjave ćemo odgovoriti izjavama, na akcije, akcijom. Rekli su nam da ne diramo međunarodne svemirske stanice i ostale svemirske programe. U redu, ali postavimo stvari ovako, ukoliko oni žele da udare na ekonomske potencijale ruske svemirske industrije, onda hranu svojim astronautima šaljite pomoću tromboline”, naveo je Rogozin.

Da ni na jednoj strani nema popuštanja, pokazuje i ocena američkog državnog sekretara Džona Kerija. Po njemu ruski potezi menjaju stanje stvari na globalnom nivou, te stoga upozorava:

"Događaji u Ukrajini su poziv na buđenje. Naši evropski partneri su potrošili vise od dvadeset godina, radeći zajedno sa nama na pridruživanju Rusije evroatlanskoj zajednici.”
XS
SM
MD
LG