Dostupni linkovi

Savčenko razmenjena za ruske državljane


Osuđeni ukrajinski vojni pilot Nađa Savčenko stigla je u Kijeve nakon što je razmenjena za dva pritvorena ruska državljanina.

Ona je po povratku ukrajinskim predsedničkim avionom zahvalila svojim pristalicama i obećala da će se boriti za oslobađanje ostalih Ukrajinaca iz pritvora u Rusiji.

"Da niste digli glas, političari bi ćutali. Suština demokratije je da ljudi mogu da govore i da se čuju. Naš glas kao Ukrajinaca takođe treba da se čuje. Za to plaćamo svojim životima. Učinićemo sve da naš glas nikada ne bude ignorisan”.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je danas izjavio da će, na isti način kako je oslobodio Nadežu Savčenko, vratiti poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine, kao i istočni deo Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

"Kako smo dobili oslobadjanje Nadje, tako ćemo vratiti Donbas i Krim", rekao je Porošenko na kratkoj svečanosti na kojoj je Savčenkovu odlikovao medaljom "Heroja Ukrajine".

Savčenko (34) je kažnjena sa 22 godine zatvora u Rusiji prošlog meseca po optužbi da je umešana u ubistvo dva ruska novinara na istoku Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je pomilovao Savčenko iz humanitarnih razloga

Ruski mediji su javili da je rodbina nastradalih novinara u martu pozvala Putina da pomiluje Savčenkovu.

Ruski predsednik se sastao sa udovicom novinara Igora Korneljuka i sestrom poginulog novinara Antona Vološina.

“Neću da se ponovo osvrćem na tragediju u kojoj ste izgubili najmilije. Želim samo da vam zahvalim na vašem stavu i izrazim nadu da će ove odluke dovesti do smanjenja sukoba i izbegavanju sličnih gubitaka koji nikome nisu potrebni”, rekao je Putin.

Sud u Ukrajini proglasio je u aprilu krivim privedene ruske državljane Jevgenija Jerofejeva i Aleksandra Aleksandrova, osudivši ih na 14 godina zatvora zbog terorističkih aktivnosti.

Porošenko je izjavio ranije da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u telefonskom razgovoru postigao dogovor o formuli za povratak Savčenkove u Ukrajinu.

Evropska unija i Nemačka pozdravile su danas oslobađanje Savčenko.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je istakla da je oslobađanje Savčenko "dugoočekivana dobra vest".

"Nađa Savčenko je slobodna i ponovo je u Ukrajini. Dugoočekivana dobra vest koju EU proslavalja zajedno s njenom zemljom", objavila je Mogerini na Tviteru.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je naveo da je srećan što je Savčenko oslobođena i što joj je omogućeno da se vrati svojoj porodici u Ukrajinu, preneo je AFP.

Štajnmajer je trenutno i predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

XS
SM
MD
LG