Dostupni linkovi

Ukrajina: Ubijen radnik Crvenog krsta


Ukrajina: Ubijen radnik Crvenog krsta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

U istočnoj Ukrajini ubijen je radnik Crvenog krsta, kada je u blizini ureda ove međunarodne organizacije u Donjecku pala granata. Laurent DuPasquier (Loren di Paskie), 38-godišnji švicarski državljanin, stigao je u jedno od glavnih uporišta separatista u Ukrajini prije šest sedmica.

U saopštenju direkcije Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi osuđuje se ovaj incident.

Direktor operacije za Ukrajinu, Dominik Stillhart, kaže kako je "neselektivno granatiranje stambenih područja neprihvatljivo i krši međunarodno humanitarno pravo."

Legalne ukrajinske snage i pobunjenici okrivljuju jedni druge za granatiranje.

Tako se oglasio ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin koji se pita, "da li teroristi imaju bilo kakvu ideju o tome što znači humanost kada su se odlučili gađati ured Crvenog krsta u Donjecku, one koji su došli samo s jednim ciljem – da pomognu ljudima!“

Lider pobunjenika Andrej Purgin odgovorio je da ukrajinske snage stalno granatiraju Donjeck i da je i posljednji napad došao iz područja kojeg kontrolira regularna armija.

"Radnik Crvenog krsta poginuo je od rakete ispaljene iz višecjevnog bacača“, kazao je Purgin.

I ovaj incident donosi nove potrese u ionako klimavi prekid vatre koji je na snazi od 5.septembra. Prije ubistva saradnika Crvenog krsta, 1.oktobra je od tenkovske granate ubijeno sedam ukrajinskih vojnika koji su se kretali u oklopnom transporteru.

Istoga dana, najmanje desetoro ljudi je ubijeno na školskom igralištu u Donjecku i u mini-kombiju javnog prijevoza.

U međuvremenu, pomoćnica američkog državnog sekretara, Victoria Nuland, optužila je Moskvu da i dalje, usprkos prekidu vatre, nastavlja opskrbljivati pobunjenike oružjem.

Govoreći na sastanku Američko-evcropskog strategijskog foruma u Washingtonu, Nuland je kazala kako „nema efikasnog vojnog rješenja ako Rusija odluči poravnati Ukrajinu, jer će Ruska vojska uvijek biti veća“.

XS
SM
MD
LG