Dostupni linkovi

Ukrajina: Referendum i pored neslaganja Zapada i vlasti u Kijevu


Donjenck-Naoružani proruski pobunjenik stražari pored glasačke kutije
Donjenck-Naoružani proruski pobunjenik stražari pored glasačke kutije
U dva ukrajinska regiona Donjecku i Lugansku u toku je referendum o nezavisnosti koji se održava uprkos osudama ukrajinskih vlasti i Evropske unije i deklarativnom pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina za odlaganjem. Pitanje na glasačkim listićima u donjeckoj regiji glasi: "Da li podržavate samoopredeljenje Narodne republike Donjeck" i ispisano je na ukrajinskom i ruskom jeziku. Slično je i u oblasti Luganska.

Tokom noći bilo je sukoba u okolini pobunjeničkog uporišta Slovljanska, koji je okružen snagama lojalnim ukrajinskim vlastima, koje na tom području sprovode antiterorističku operaciju.

Aktuelni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov upozorio je da glasanje predstavlja korak u ponor. Turčinov je ocenio da oni koji podržavaju ovaj čin ne shvataju da to znači potpunu destrukciju privrede, socijanih programa i života većinske populacije.

Ukrajinske vlasti ocenile su da je održavanje referenduma u dva regiona istočne Ukrajine "kriminalna farsa" koju finansira Kremlj, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

"Referendum 11. maja je insipirisan, organizovan i finansiran iz Kremlje i pravno je nevažeći i nema nikakve pravne posledice po teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Države su prethodno saopštile da neće priznati rezultate referenduma na istoku Ukrajine, koji može dovesti do otcepljenja tog dela od ostatka zemlje.

"To glasanje je ilegalno prema ukrajinskom zakonu i predstavlja pokušaj podele zemlje", izjavila je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Francuski predsednik Fransoa Oland označio je referendume koje na istoku Ukrajine organizuju proruski separatisti kao ništavne. Oland je govoreći u prestonici Azerbejdžana Bakuu rekao da glasanje koje se odvija u Donjecku i Lugansku nema smisla i da su jedino važni ukrajinski predsednički izbori 25. maja.

"Ja ne želim ih nazvati referendumom, rekao je Oland, dodajući da nemaju legitimitet niti zakonitost. On je ponovio da će, ako se ne održe predsednički izbori, biti potrebno preći na viši nivo od sankcija.

Takođe, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić pozvao je proruske snage u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine da otkažu planirane referendume o nezavisnosti.

​S druge strane, Roman Lijahin, koji je zadužen za organizovanje glasanja u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici izjavio je da je otvoreno oko 1200 glasačkih mesta u školama, bolnicama i sedištima institucija širom regiona, dok gradonačelnik pobunjeničkog uporišta Slovljanska Vjačaslav Ponomarjov očekuje stopostotnu izlaznost.
Referendum proruskih separatista u Lugansku na istoku Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Organizatori referenduma već iznose tvrdnje o velikoj izlaznosti. Na nekoliko glasačkih mesta u Donjecku, prestonici jednog od regiona u kome se održava glasanje primećeni su dugi redovi građana, prenose agencije.

Ukrajinski mediji su u međuvremenu javili da je ukrajinska vojska zaplenila vozilo kojim su naoružani muškarci prevozili oružje, municiju i oko 100.000 glasačkih listića sa zaokruženim "da" za otcepljenje, prenose agencije. Iz policije je za “Ukraine observer“ rečeno da su naoružane osobe otkrivene u predgrađu Donjecka, a listići nađeni u prtljažniku njihovog vozila.


Vest o falsifikovanim glasičkim listića podseća na sličan incident na Krimu, regionu koji se od referenduma 16. marta nalazi u sastavu Rusije. Viši zvaničnik Bele kuće izjavio je za “Rojters” da postoje “konkretni dokazi” da su neki od listića raspoređenih u gradovima na Krimu bili unapred obeleženi.

Ipak rezultat referenduma u korist proruskih snaga je upitan, a u prilog tome idu podaci koje je objavio jedan istraživački centar čije je sedište u Vašingtonu. Naime, prema tim podacima 70 odsto stanovništva sa istoka Ukrajine nije saglasno sa otcepljenjem regioa u kome žive od Ukrajine.

Međutim, s obzirom na to da su mnogi građani koji podržavaju vladu u Kijevu najavili bojkotovanje, krajnji ishod bi ipak mogao biti u korist proruskih separatista koji žele otcepljenje.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja se kandidovala za predsedničke izbore predvidjene za 25. maj, rekla je tv stanici GRAD iz Odese da je referendum “tragedija koja je nametnuta i da je treba zaustaviti”.

Uz vesti o referendumu pristižu i izveštaji o borbama u nedelju rano ujutru u Slavjansku, nakon što su pobunjenici napali televizijski toranj koji su čuvali ukrajinski vojnici. Jedan vojnik je, prema izvorima vlasti u Kijevu, u napadu poginuo.

Serhij Pašinski, šef ukrajinske prelazne predsedničke administracije rekao je da su ukrajinske snage bezbednosti, odgovarajući na napad na TV toranj, uništile separatističku bazu i neke kontrolne punktove kod Slovljanska i obližnjeg Kramatorska.

U Mariupolju, stecištu teških borbi tokom nedelje, zvaničnici javljaju da je postavljeno samo osam biračkih mesta, iako grad broj pola miliona stanovnika. To je dovelo do dugih redova pred glasačkim mestima, a u jednom slučaju su van zgrade postavljene i dodatne kutije.
XS
SM
MD
LG