Dostupni linkovi

Porošenko gotovo sigurno novi predsjednik Ukrajine


Rezultati izbora
Rezultati izbora
Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Ukrajini, pobijedio je Petro Porošenko. Ako zadrži 54 posto, koliko ima sada, ovaj proizvođač čokolade, najvjerojatnije će, bez drugog kruga glasanja, postati ukrajinski predsjednik.

Nakon što je prebrojano više od polovine glasova, Izborna komisija je saopštila da je Petro Porošenko uvjerljivo u prednosti nad Julijom Timošenko koja je osvojila 13 posto, Oleg Lijaško oko 8, a Anatolij Hriceko nešto više od 5 posto glasova.

Porošenko, milijarder kojeg još zovu i „kralj čokolade“, proglasio je pobjedu i naglasio kako će mu prvi zadatak biti – uspostava mira.

"Već sam spomenuo da će moje prvo predsjedničko putovanje biti posjeta Donbasu. Cijeli tim će se pobrinuti da odamo priznanje onima koji žive u Donbasu, za sve što su učinili. Zahvalićemo se naravno i oružanim snagama Ukrajine", poručio je Porošenko.

Porošenko je rekao da je spreman pregovarati s protivnicima i ponuditi amnestiju onima koji polože oružje, ali je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora s ubicama.

Ukrajina nikada neće priznati ni referendum ni okupaciju Krima, jer su Ukrajinci izabrali put evropskih integracija, kazao je Porošenko.

Odobravanjem i podrškom „novom predsjedniku“, zapadni je svijet pozdravio rezultate nedjeljnih izbora. Od američkog predsjednika Baracka Obame, do njemačkog ministra vanjskih poslova.

"Ovi su izbori jako važni, ali su samo prvi korak na dugom putu kojeg Ukrajina ima pred sobom", rekao je Frank-Walter Steinmeier novinarima u Berlinu.

Sretan sam zbog ruske odluke da povuče svoje snage s ukrajinske granice, što je potvrdio i NATO. Ako bismo sutra, prekosutra imali i potvrdu da Moskva, ako ne priznaje, onda barem prihvata rezultate izbora, onda bi to bio ogroman korak naprijed.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prenio je poruku predsjednika Vladimira Putina da će Rusija poštivati volju naroda u Ukrajini:

"Mi se nadamo da će Petro Porošenko, kad bude potvrđen njegov izbor, učiniti sve da spriječi utjecaj ekstremista, da zaustavi radikalne tendencije koje Kijev ima prema narodu na istoku i jugu zemlje", naveo je Lavrov.

Prema podacima Centralne izborne komisije, odziv na predsjedničkim izborima bio je 60%.

Jedan od lidera ukrajinske opozicije, bivši boksač, Vitalij Kličko, biće novi gradonačelnik Kijeva - pokazuju izlazne ankete sa birališta. Prema toj anketi Kličko je osvojio više od 50 posto glasova.

U separatističkim pokrajinama Donjeck i Luganjsk glasalo se samo sporadično. U gradu Donjeck separatisti su razbili sve glasačke kutije.
XS
SM
MD
LG