Dostupni linkovi

logo-print

Ukrajina: Vojska traži uvođenje hitnih mjera


Kijev, 30. januar

Kijev, 30. januar

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je da su vlasti ispunile sve svoje obveze za rješavanje krize. Opoziciju je optužio da i dalje diže tenzije.

U saopštenju koje je izdato iz Janukovičeva ureda kaže se kako vlasti priznaju greške koje su počinjene tokom konfrontacije s pristalicama opozicije. Predsjednik je obećao da će ubuduće imati više razumijevanja za potrebe građana.

U međuvremenu je ukrajinska vojska pozvala Viktora Janukoviča da preduzme "hitne mjere" za "stabilizaciju" situacije u zemlji. Na internet siteu Ministarstva odbrane objavljeno je da su „pozvali vrhovnog komandanta da preduzme hitne mjere“.

Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji je prošle sedmice nestao, pronađen je u jednom selu u blizini Kijeva. U petak je izjavio da je 22. januara bio otet i da je mučen.

Noćas je Bulatov, krvavog lica i s modricama, govorio novinarima u Kijevu:

„Razapeli su me na križ. Ruke su mi bile zakovane. Odsjekli su mi uho, zasjekli po licu. Nema tačke na mom tijelu koja nije izranjavana. To možete i sami vidjeli. Ali živ sam, hvala bogu.“

Janukovič je ranije ove sedmice prihvatio ostavku vlade, a Parlament ukinuo sporne zakone o protestima. Opozicija i demonstranti, međutim, smatraju da su ove mjere nedovoljne.

Ukrajinska opozicija već više od dva mjeseca protestuje zahtijevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti predsjednika koji je odbio potpisati sporazum o pridruživanju EU.

Jedna od pristalica opozicije, koja se predstavila kao Nastja, rekla je da će prosvjedi biti okončani kada ostavku da Viktor Janukovič:

„Razići ćemo se kada se vlast u potpunosti promjeni. Prije ostalog kada s vlasti sidje Janukovič, Vlada promijeni sve ministre. Onda ćemo ići kući i birati novi vlast. Do tada, ja ću biti posljednja koja će napustiti trg."

Prema podacima Tužiteljstva ukupno je, od novembra do danas, uhapšeno 234. Njih 140 još je u pritvoru i čekaju suđenje.

Četvoro ljudi je poginulo u sukobima, a oko 500 ranjeno. Uključujući i 253 policajaca.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG