Dostupni linkovi

Ukrajina: Opozicija odbacila Zakon o amnestiji


Demonstrant u Ministarstvu poljoprivrede u Kijevu
Demonstrant u Ministarstvu poljoprivrede u Kijevu
Ukrajinska opozicija odbacila je zakon o amnestiji, koji važi za demonstrante samo ukoliko napuste državne zgrade koje su okupirali. Dok su građani sa opozicijom i dalje na ulicama, predsjednik Viktor Janukovič dobio je gripu i otišao na bolovanje.

„Umjesto da se spušta temperatura u društvu, ovo će je podići“, konstatovao je Vitalij Kličko, jedan od lidera ukrajinske opozicije komentarišući sporni zakon o amnestiji kojim se uslovljava oslobođanje uhapšenih.

Novi zakon će omogućiti Vladi da drži uhapšene kao taoce dok zgrade državnih institucija ne budu oslobođene od demonstranata. Kličko je to pojasnio:

„Zakon o amnestiji prvo treba da stupi na snagu i tek nakon toga može biti primijenjen. Kako bilo sigurni smo da smo ovaj zakon, jednako kao i mnogi drugi, nijesu u interesu naroda. Zakon koji je usvojem u velikoj mjeri liči na zakone somalijskih pirata, gdje se ljudi uzimaju za taoce, a onda oslobođaju u zamjenu za nešto.“

Prema usvojenom zakonu amnestija uhapšenih demontranata, uslovljena je povlačenjem demonstranata iz zauzetih državnih objekata u roku od 15 dana.
I ostali opozicioni čelnici, kako navodi BBC, citirajući predstavnike Otadžbinske stranke nemaju namjeru da popuste i da se, kako je rekla Ina Bohoslovska “moraju pripremiti da brane sami sebe”.

I demonstranti na ulicama koji su još jednu studenu noć proveli mirno, odbacili su zakon kao neprihvatljiv.

Jedna od njih Olga Lučuk Visocka takođe je za BBC ocijenila da se uhapšeni demonstranti ovim tretiraju kao taoci, tako da zakon ne doživljavaju kao kompromis.
Demonstranti su proveli noć na centralnom trgu u Kijevu uz vatre zapaljene u buradima, na temperaturi od minus 21 stepen Celzijusovih.

Jedan od učesnika protesta rekao je da tokom noći nije bilo incidenata, osim ispaljivanja vatrometa u pravcu sjedišta Vlade u četvrtak oko pet sati.

U međuvremu je kancelarija predsjednika Janukoviča, čiju ostavku demonstranti traže već dva mjeseca, saopštila da se šef države razbolio od gripa i uzeo bolovanje. Nije saopšteno koliko će Janukovič biti na bolovanju.

Podsjetimo da je u srijedu prvi postsovjetski predsjednik Ukrajine, Leonid Kravčuk, situciju u svojoj zemlji pred parlamentom opisao kao na “ivici građanskog rata”. Šefica EU diplomatije Ketrin Ešton nakon posjete Kijevu rekla da je “šokirana” smrtonosnim nasiljem.

Sve je počelo kada je ukrajinska vlada, koja je prije dva dana podnijela ostavku, u novembru donijela odluku da odustane od pregovora sa EU u zamjenu za rusku pomoć od 15 milijardi dolara i nižu cijenu gasa.

Od tada traju proevropski protesti koji su posljednjih sedmica eskalirali, jer su se sukobili demonstranti i policija, palo je između dvije do pet žrtava. Demonstranti su u Kijevu i još nekolko gradova okupirali državne instutucije i drže ih pod blokadom.
XS
SM
MD
LG