Dostupni linkovi

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog Glavaša


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš

Srbija je povodom odluke Vrhovnog suda Hrvatske da poništi prvostepenu presudu za ratni zločin Branimiru Glavašu, Hrvatskoj uputila protestnu notu.

To je izjavio Ivica Dačić, šef diplomatije u tehničkoj vladi Srbije.

"Tim povodom, kao i povodom onoga što se desilo juče (sreda) u Srbu i povodom brojnih drugih incidenata koji su eskalirali u Hrvatskoj u poslednje vreme, uručili smo protestnu notu Hrvatskoj", rekao je Dačić.

Premijer u tehničkoj Vladi Srbije, Aleksandar Vučić, odluku hrvatskog pravosuđa ocenio je kao "sasvim neshvatljivu", a za poziciju Srba u Hrvatskoj rekao da je "sve komplikovanija i teža".

"Ali, naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno", poručio je Vučić.

On je istakao da će Srbija pokušati da razgovorom i dijalogom reši probleme i stvari koje, kako je naveo, više ne može da razume.

"U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi", izjavio je premijer Srbije.

On je rekao i da će, ovim povodom "imati mnogo pitanja da postavi svojim prijateljima iz Evrope".

Vrhovni sud Hrvatske u četvrtak je, na svom sajtu, objavio da je ukinuta prvostepena presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu, a da je suđenje vraćeno na početak.

Radi se o slučaju "Garaža", odnosno mučenju i ubistvima srpskih civila u Osijeku tokom rata devedesetih godina, te slučaju "Selotejp", gde su osječki Srbi vezivani trakom i bacani u reku Dravu.

Sud, ilustrativna fotografija
Sud, ilustrativna fotografija

Sud je naveo da su optuženi Branimir Glavaš, Gordana Getoš Magdić i Ivan Krnjak u pravu kada presudu pobijaju zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska, u vreme kada su zločini počinjeni, nije bila u međunarodnom oružanom sukobu.

Glavaš: Osnov za pozitivan ishod

Nakon ukidanje presude u celini, oglasio se i sam Branimir Glavaš, koji je za hrvatske medije rekao da takva odluka "stvara osnovu za pozitivan ishod".

"Veoma sam zadovoljan što je prvostepena presuda iz 2009. godine, kojom sam bio osuđen na deset godina zatvora ukinuta, i to u celini, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kad dođe do ponavljanja prvostepenog postupka", izjavio je Glavaš za Novu TV, prenosi agencija Hina.

Glavaš, kako je rekao, u ponovljenom suđenju očekuje pravičan postupak, bez uticaja politike.

"Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih deset godina, a spreman sam da izdržim još deset godina da se utvrdi i dokaže istina", reči su Glavaša.

Njegov avokat Veljko Miljević rekao je da je očekivao ovakvu odluku suda.

"Može se svašta izvan prava dešavati, ali nakon te odluke za mene nije bilo dvojbe kakva mora biti odluka Vrhovnog suda", pojasnio je Miljević.

Ustavni sud je, podsetimo, u januaru 2015. godine ukinuo presudu kojom je Vrhovni sud osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da protiv njega ponovi postupak. Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Branimir Glavaš je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, a kaznu je potvrdilo i pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

Zatvorsku kaznu je i služio u BiH, budući da je tamo pobegao u maju 2009. godine, uoči izricanja presude u Hrvatskoj.

Glavaš je osuđen u slučaju poznatijem kao "Selotejp" zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS ) naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

U drugom slučaju poznatijem kao "Garaža", osuđen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG