Dostupni linkovi

Uhapšena dvojica advokata u severnoj Mitrovici


Eulex policajci, ilustracija
Eulex policajci, ilustracija
U akciji u severnoj Mitrovici policija Euleksa u utorak je privela advokate Dejana Vasića i Faruka Korenicu iz ovog dela grada. Vasić i Korenica zastupaju nekoliko Srba protiv kojih su na Kosovu podignute optužnice.

Prilikom pretresa i privođenja bio je angažovan veliki broj vozila Euleksa.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević kazala je u izjavi za RSE da su dve osobe koje su lišene slobode u utorak ujutro osumnjičene za opstrukciju dokaza ili zvaničnog postupka:

“Sinoć je Operativna grupa za Mitrovicu sprovela operaciju pretresa u severnoj Mitrovici. Dvoje osumnjičenih su ispitani i nakon toga uhapšeni na osnovu naloga koji je izdao tužilac. Trenutno se nalaze u policijskom pritvoru i terete se za opstrukciju dokaza ili zvaničnog postupka, suprotno članu 394 Krivičnog zakonika Kosova”, rekla je Gudeljevićeva.

Vasić i Korenica brane Žarka Veselinovića, optuženog za pokušaj ubistva dvojice specijalaca kosovske policijske jedinice ROSU. Veselinoviću je nedavno, posle garancije Vlade Srbije, zatvorski pritvor zamenjen kućnim pritvorom.

Korenica i Vasić prošle godine branili su optužene za incidente prilikom nelegalnog zauzimanja suda, 2008. godine u severnoj Mitrovici.

Vasić je branio i Lazu Lazića iz Štrpca koji se tereti za "udruživanje protiv ustavnih akata" Kosova.

Vasić je bio i advokat penzionisanog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljuba Delibašića.

Delibašiću se na teret stavljaju teška krivična dela 1999. i 2000. godine u severnoj Mitrovici, povezana s predmetom uhapšenog lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića "Srbija-demokratija-pravda".

U međuvremenu je u utorak u selu Rudare kod Zvečana zabeležen protest građana zbog toga što Kosovska policija, kako kažu, ne obaveštava Eulexovim akcijama i učestalim hapšenjima Srba.

Protest su organizovale lokalne samouprave sa severa Kosova. Situacija u ovom delu Kosova za sada je mirna.
XS
SM
MD
LG