Dostupni linkovi

Uhapšen član ruskog menadžmenta KAP-a


Postrojenje u KAP-u
Postrojenje u KAP-u

Slučaj podgoričkog Kombinata aluminijuma počinje da odnosi prve žrtve. Nakon štete po državni budžet, uslijed gubitka posla, stradali su radnici KAP-a, a počela su i hapšenja. Crnogorska policija je uhapsila člana ruskog menadžmenta u KAP-u, Dmitrija Potrubača za kog se danima nije znalo gdje se nalazi.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je dosadašnji finansijski direktor podgoričkog Kombinata aluminijuma, Dmitrij Potrubač uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - teška krađa.

Uz podsjećanje da službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta sprovode kontrolu poslovanja KAP-a, u saopštenju Uprave policije se navodi da su Kombinat kao pravno lice i Potrubač protivpravno prisvojili električnu energiju u vrijednosti od skoro 10 miliona eura, odnosno, blizu 200 hiljada megavat sati, čime su nanijeli štetu državnom preduzeću Crnogorski elektroprenosnoni sistem.

Finansijski direktor KAP-a, Dmitrij Potrubač, inače ruski državljanin, uhapšen je u srijedu uveče na granici Crne Gore i Srbije pri pokušaju da napusti zemlju na graničnom prelazu Dobrakovo. Potrubač, za kim je policija tragala prethodnih desetak dana, uhapšen je po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđine Ivanović koja je prije desetak dana naredila hitnu istragu u KAP-u radi utvrđivanja činjenica o krađi struje iz evropske interkonekcije u toku posljednjih pola godine.

Istraga, nedavni stečaj i, po pojedinim procjenama, izvjesna likvidacija firme posljedice su višegodišnje vladine politike prema KAP-u koji je 2005. prodat za 48 i po miliona offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdilo da pripada ruskom oligarhu Olegu Deripaski ali dio javnosti nikad nije prestao da sumnja da u njenoj vlasničkoj strukturi ima i moćnika iz Crne Gore.

Novi većinski vlasnik se obavezao na dodatne investicije ali, umjesto unapredjenja kompanije, ruski investitor je samo koristio subvencije za struju vrijedne desetine miliona eura i ostale povlastice koje mu je obezbjedjivala Vlada koja mu je oprostila čak i utaju poreza od najmanje sedam i po miliona eura, kao i 60 miliona eura za dug KAP-a iz perioda prije međunarodnih sankcija '90-ih.

Ruski investitor je, ubrzo po preuzimanju fabrike, protiv države Crne Gore podnio tužbu pred međunarodnim sudom, kojom su zbog navodne prevare, tražili obeštećenje od 300 miliona eura.

Potom je naišla kriza i pad cijene aluminijuma, pa kada više nije bilo visokih profita, Rusi su počeli pritiskaju mogućnošću gašenja KAP-a i Vlada 2009. sklapa tzv. Sporazum o poravnanju kojim je suspendovan prvobitni privatizacioni ugovor i Rusima date garancije za kredite vrijedne 132 miliona eura. Upravo iz tog ugovora proističu, sada aktuelne, obaveze građana da otplaćuju dug koji sa kamatma iznosi 170 miliona eura koje je, uporedo sa rastućim dugom Elektroprivredi od oko 60 miliona nagomilao ruski investitor.

KAP je prije nekoliko dana otišao pod stečaj, a radnici su ostali i bez posla i bez socijalnog programa garantovanog kolektivnim ugovorom.

"Juče smo dobili odluku o prestanku radnog odnosa i do ovoga momenta nijesmo dobili novi radni angažman iako su nam obećali nijesu uspjeli da nam uruče rješenja na određeno, za rad do 30 dana. Mi smo sada svi volonteri koji ne rade iako smo svi na svojim radnim mjestima", kaže predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović.

Sindikalci imaju nekoliko zahtjeva koje upućuju na vladinu adresu.

"Zahtjevi prema Vladi, odnosno svima u ovoj državi, jesu da nam se da novac za odlazak na dobrovoljnoj osnovi, po socijalnom programu i da taj novac ne može biti mizeran u odnosu na milione koji su dati svima ostalima. Tražimo da se reguliše naš status i da se što prije izađe iz stečaja, da se što prije nađe investitor koji će da kupi kompaniju i da se nama vrati status rada na neodređeno", navodi Sandra Obradović.

Za naš Radio govore i radnici Kombinata koji kažu da ih je Vlada izdala:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG