Dostupni linkovi

Po nalogu specijalnog tužioca uhapšen gradonačelnik Bara


Hapšenje Žarka Pavićevića
Hapšenje Žarka Pavićevića

Još jedno hapšenje u Crnoj Gori realizovala je policija po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju. Ovoga puta uhapšen je bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju. Sa njim je uhapšena i Danijela Krković bivša direktorka Zavoda za izgradnju Bara, takođe zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Specijalni tužilac saslušava bivšeg gradonačelnika Pavićevića na okolnosti koje mu se stavljaju na teret, dok je Danijeli Krković, bivšoj direktorki Zavoda za izgradnju Bara, koja je saslušavana više sati, određen pritvor od 72 sata.Oboje su u ovom trenutku osumnjičeni da su izvšili krivično djelo zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju. Iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca je saopšteno da je su Pavićević i Krković uhapšeni rano jutros po nalogu Specijalnog tužioca, s tim što je Krković osumnjičena za pomaganje i krivično djelo falsifikovanja službene isprave.

Za sada nije poznato za koje konkretne slučajeve su Pavićević i Krković osumnjičeni. Međutim, ime Žarka Pavićevića je dugo vremena pominjano u medijima za sumnje u korupciju i nanošenje višemilionske štete Opštini Bar.

Protiv njega je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela više krivičnih prijava.

Dejan Milovac iz MANS-a pozdravlja istragu i hapšenje Žarka Pavićevića navodeći da ta organizacija istražuje njegovo poslovanje od 2011 godine, te očekuje da će istraga biti proširena i na druge osobe iz lokala ali i sa državnog nivoa:

Hapšenje Danijele Krković, foto: Savo Prelević
Hapšenje Danijele Krković, foto: Savo Prelević

„MANS prije svega pozdravlja istragu Specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju koja je rezultirala današnjim hapšenjem bivšeg gradonačelnika Žarka Pavićevića i nadamo se da se tužilaštvo neće zaustaviti samim hapšenjem, nego da će dalje procesuirati sve one slučajeve koji se vezuju za ime Pavićevića a koje je MANS obradio u nekoliko krivičnih prijava koje smo podnijeli do sada. Ja mogu da kažem da nije dobro što je sama istraga trajala pet godina ali je dobro što je tužilaštvo odlučilo da ovaj slučaj konačno procesuira i nadamo se da se neće zaustaviti samo na Žarku Pavićeviću, već na svim onim pojedincima koji su i na lokalnom nivou, ali prije svega na državnom nivou omogućili da on čitavi niz godina radi to što mu se stavlja na teret od strane tužilaštva.“

Kada je riječ o konkretnim slučajevima Milovac navodi legalizaciju stambenih objekata, javih radova i druge:

„Ja ću podsjetiti da je od 2011. MANS istraživao poslovanje i Opštine Bar i samog bivšeg gradonačelnika Pavićevića i njegove kompanije. I da je to rezultiralo jednom krivičnom prijavom za organizovani kriminal i nekoliko manjih krivičnih prijava gdje se Žarko Pavićević tereti da je bio na čelu organizovane strukture koja je koristila njegovu poziciju u Opštini i koja je koristila političke, poslovne veze da bi za sebe pribavila nezakonitu korist. To se odnosilo na poslove legalizacije stambenih objekata, na poslove donošenja planske dokumentacije, javnih nabavki konkretno javnih radova, ali i na poslove upravljanja opštinskim zemljištem kao jednim od najvrijednijih resursa koje Bar i dalje ima.“

Osnovno državno tužilaštvo u Baru je početkom godine vodilo istragu protiv Pavićevića zbog indicija da postoje koruptivna krivična djela, pa je kako su mediji objavili u aprilu – svi predmeti su proslijeđeni Specijalnom tužilaštvu. Radi se o višemilionskim potraživanjima iz perioda kada je Pavićević bio predsjednik opštine i ujedno većinski vlasnik privatne firme Zavod za izgradnju Bara.

Inače, Žarko Pavićević je dugogodišnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista. Do njegovog hapšenja dolazi nakon što je specijalno tužilaštvo naložilo hapšenje gradončelnika Budve i funkcionera takođe Demokratske partije socijalista i drugih opštinskih funkcionera zbog zloupotrebe službenog položaja.

XS
SM
MD
LG