Dostupni linkovi

Udruženja žrtava: Osuditi Karadžića za sve zločine


Predstavnici udruženja žrtava otputovali u Hag
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Predstavnici udruženja žrtava uoči puta ka Hagu, Sarajevo, 22. mart 2016.

Predstavnci udruženja žrtava krenuli su u utorak rano ujutro iz Sarajeva za Den Haag da bi na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju prisustvovali izricanju presude haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Pred polazak, izrazili su nadu da će Karadžić biti osuđen za sve zločine navedene u presudi: genocid, istrebljenja, teror nad građanima Sarajeva, te uzimanje međunarodnih posmatrača UN za taoce.

Presuda, kako smatraju, treba odražavati sve strahote zločina za koji je optužen.

"Kriv je za svu propast ratnu koju smo imali sa Miloševićem zajedno i sa izvršiocem zločina Mladićem i sa mnogim organizatorima zločina koji još nisu ni optuženi, a ni osuđeni. Konačno je počelo da se osipa rukovodstvo zločina na području bivše Jugoslavije, a posebno u BiH. Izreći će se presuda i osjetiće oni koji stalno negiraju, poriču da su uradili zlo, moraće prihvatiti istinu. Ova presuda, što očekujemo, zaista da bude najstrožija, biće pouka i opomena nekim budućim političarima koji polude u tom smislu da uništavaju narode, imovinu i sve ono što život znači", kaže Kada Hotić, iz Udruženja - Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Karadžića Haško tužilaštvo tereti i za terorisanje civila u opkoljenom Sarajevu koje je trajalo više od 1.400 dana. Tokom opsade Sarajeva ubijeno je oko 12.000 ljudi, a 50.000 ljudi je lakše i teže ranjeno. Prosječno je na grad padalo 329 granata dnevno.

"Nema dileme da je Radovan Karadžić najodgovorniji za sve ono što se događalo ratnih godina, da je odgovoran za desetine hiljada ubijenih, za 1.600 ubijene djece Sarajeva, da je odgovoran za genocid, urbicid...", navodi Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva.

Presuda Radovanu Karadžiću je istorijska, smatra Munevera Avdić, predsjednica Organizacije porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba općine Kotor Varoš.

"Očekujemo doživotnu robiju jer je on to zaslužio. Prvi je čovjek i predsjednik Republike Srpske koji je mogao da spriječi da se ne dogodi ni zločin ni genocid, niti bilo šta, a nije spriječio", ističe Avdić.

Predstavnici udruženja žrtava nadaju se da će uz genocid u Srebrenici 1995. godine, koji je i potvrđen presudama u Tribunalu, Karadžić biti osuđen i za genocid koji se, prema optužnici, dogodio 1992. godine u još sedam opština u BiH.

Šuhra Sinanović iz bratunačkog udruženja Žene Podrinja također se nada doživotnoj kazni.

"Očekujemo doživotnu ne samo za genocid u Srebrenici. Nije samo tamo počinjen genocid, već su njegova zlodjela počela 1992. godine", navodi Sinanović.

Presuda Radovanu Karadžiću, biće izrečena 24. marta.

XS
SM
MD
LG