Dostupni linkovi

Ubrzane misije na Mars i Europu


Mars
Mars

Iako je Američka svemirska agencija (NASA) posljednjih godina dobijala male količine novca, posljednji potez vlasti mogao bi ih pozitivno iznenaditi.

Naime, Predstavnički dom američkog kongresa odobrio je povećani budžet za NASA-u, a nakon niza godina molbi koje su evidentno urodile plodom. NASA je dobila povećanje od dva posto pa njen budžet sada iznosi 18 milijardi dolara ili 14,37 milijardi eura.

Budžet je za čak 439 miliona dolara veći nego što je to tražio sam predsjednik Barack Obama, i za 290 miliona eura veći nego budžet iz 2014. godine.

Među sektorima koji će dobiti najviše sredstava nalazi se i Odjel za planetarna istraživanja koji će dobiti 1,15 milijardi dolara ili za 127 miliona eura više nego što je traženo.

Ova sredstva će omogućiti da Odjel počne brže raditi na projektima kao što su dizajn za rover koji bi trebao biti poslan na Mars 2020. godine.

Posebnu pomoć dobit će i projekat robotske misije na Jupiterov mjesec Europu, a riječ je o čak 94 miliona eura.

Ipak, pored većeg budžeta za određene sektore, postoje i smanjeni budžeti kao što je onaj Sektora za svemirsku tehnologiju koji će dobiti 87 miliona eura manje nego što je traženo.

XS
SM
MD
LG